Chefchaouent

Marokkó lenyűgöző kék városa

Chefchaouen-ban, egy marokkói csodaszép és érdekes városban az épületektől a lámpaoszlopokig és a szemeteskukákig minden kékre van festve. A város kéksége a 15. századig nyúlik vissza, amikor a zsidók elmenekültek Spanyolországból a vallási felfordulás miatt. Marokkóban Chefchaouenben telepedtek le, és hamarosan a város minden épületét elkezdték kékre festeni.

[wp_ad_camp_1]

Úgy vélték, hogy a kék szín a menny színe, és Istenre emlékeztette őket. A hagyomány továbbra is erős marad. A város zsidó lakosságának nagy része a második világháború után költözött Izraelbe, ám a kék épületek örökségét hátra hagyták. A hagyomány valószínűleg nem változik meg, mivel a városi önkormányzat speciális ecsetekkel látja el a várost, hogy biztosítsa azt, hogy minden épület kék legyen. Ez a „minden kékben” koncepció teszi  Chefchaouent Marokkó egyik legkiemelkedőbb turisztikai pontjává. Valójában ez a monokróm színséma vonzza a városba a látogatókat. A város központjában található egy régi erőd. Ezt a 43.000 lakosú várost 1471-ben alapították, és az erőd röviddel azután épült fel, hogy megvédje Marokkót a portugál betolakodóktól.

Egy napot nyugodtan eltölthet az óvárosban sétálva, de ez nem olyan könnyű, mint elsőre gondolná. A Chefchaouen egy dombon épült, és a látogatók szerint a hegyre felfelé és lefelé sétálni a marokkói forró napokon igen fárasztó és megerőltető lehet; mégis mindannyian újra kimennek egy hosszú sétára. Chefchaouen muszlim városában számos mecset található, amelyeket érdemes megnézni. A mecsetek kevésbé zsúfoltak, mint mások Marokkóban; kék árnyalatuk még pihentetőbbé teszi őket. A nagy mecset uralja az Uta Hammam helyet,  a város terét, míg egy másik csodaszép mecset a Marokkó északi részén található Jebalah régió védőszentjének tiszteletére épült.