Maja romok Belize-ben

Az ősi maják a csillagászat fejlett ismereteikről, valamint piramisokat és egyéb struktúrákat tartalmazó nagyvárosok építéséről ismertek. Sajnos civilizációjuk titokzatos véget ért 900 körül, de az egykor nagy maja romok maradványai szétszórtan megtalálhatók Belize-ben.

[wp_ad_camp_1]

Lubaantun, amely Belize déli részén található a legnagyobb maja helyszín, híres épületeinek szokatlan felépítése van. A régióban jellemzően használt mészkő helyett a Lubaantun épületét fekete palából építették. Ezenkívül a tömbök között nem használtak habarcsot, és a szerkezetek sarkai lekerekültek. Lubaantun a kerámia tárgyak nagy gyűjteményéről is ismert, amelyeket feltárásuk során fedeztek fel. Van egy híres és ellentmondásos kristálykoponya is, amelyet állítólag Lubaantunnál fedeztek fel, de egyes kutatók vitatják, hogy valójában ezekből a romokból származott. Jelenleg a Lubaantun nem vonz sok látogatót, így jó eséllyel felfedezheti ezeket a maja romokat, csak a környező dzsungel hangjai kíséretében.

A Cahal Pech egy meredek hegy tetején található, kilátással a Macal-folyóra, és csak rövid távolságra van San Ignacio városától. Kr. E. 1200 körül hozták létre és 800-tól 900-ig elhagyták. Erről az oldalról a régészek fontos tényeket és információkat fedeztek fel a legkorábbi maja telepesekről. Belize néhány ismertebb romjához képest Cahal Pech kicsi. De érdemes meglátogatni, különösen, ha San Ignacio környékén jár. Számos romot tartalmaz, amelyeken felmászhat és felfedezheti azokat. Talál egy kis, de nagyon informatív múzeumot is a maja történelemről a Cahal Pech-en. Az ezen a helyszínen tett túra egy kicsit kalandos szellemet igényel, mivel kirándulni, esetleg úszni – és szikla-tülekedéssel kell eljutnia, hogy elérje távoli helyét. Az Actun Tunichil Muknal – más néven ATM – azonban megéri a fáradozást, mivel ez Belize egyik legizgalmasabb maja helyszíne.