Magyarország versenyképessége, avagy hol is tartunk most?

Sajnos a pénzügyi válság komolyan éreztette hatását ebben a mutatóban is. Az elemzés rámutatott, hogy a befektetési kedv csökkent, az üzleti bizalmatlanság pedig nőtt. Szintén a versenyképességet vizsgálja Global Competitiveness Report (globális versenyképességi jelentés), amelyet évente adnak ki Amerikában.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmány 131 országot vizsgált, köztük Magyarországot is. A lista elején Az Egyesült Államok, Svájc és Dánia végzett. Magyarország a 2007-2008-as időszakban a 41-ik helyről a 47-ig helyre lépett hátrébb. Magyarország versenyképességének mértékét a Világbank Doing Business listája alapján is vizsgálhatjuk. A 178 országot vizsgáló elemzésben 2008-ra 11 helyet előrelépve a 66-ik helyről a 45-ik helyre ugorunk előre. Ezt a pozitív változást a külkereskedelem , munkaerő-szabályozás, és a befektetőknek tett védelmi szabályozásnak köszönhetjük az elemzés szerint. A 2007-2008-as időszakban szintén kisebb javulásról (31-ik helyről 27-ik hely) számolt be a tőkekihelyezés trületén az  Outward Foreign Direct Investment (OFDI) is.

Magyarország
Magyarország

A Fitch, S&P, Moody’s mutatói szerint asz államháztartás kedvezőtlen alakulása miatt a magyar gazdaság 2005-2006-ban megtorpant. Ez egyébként Európa szerte jellemző volt, hogy a szociális kiadások megnövekedése miatt a fiskális nehézségek léptek fel az egyes államháztartásokban. Az International Istituite of Management Development (IMD) a Word Competitiveness Yearbook az üzleti-, politikai-,  és gazdasági környezetet vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy Mayarország a 35-ik helyen áll.