Magnólia, a virágba borult fa

Hamarosan megérkezik a tavasz,a kertekben elkezdenek nyílni a szebbnél szebb virágok.  A tavasz egyik legszebb növénye a magnólia, amit sokan tulipánfa vagy liliomfaként ismernek a virágjának formája miatt. Tavasszal, amikor a cserje virágba borul, kevés szebb látvány van nála.

[wp_ad_camp_1]

A magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fája, eredetileg a trópusi országokban és a meleg égövi vidékeken honos, azonban lombhullató változata nálunk is megél, ha gondot viselünk rá.

A magnóliának két fajtája létezik. Az egyik levelet nevel, majd virágzik, a másik virágba borul, és csak az elvirágzás után hajtanak ki a levelei. Nálunk csak ez utóbbi él meg, mivel az első nagyon kényes fajta.

A magnólia az eredeti élőhelyén, az erdők alsó lombkorona szintjén élnek, található közöttük örökzöld és lombhullató fajta is.

Fehér, pasztell, vagy rózsaszín színekben pompáznak, a csodaszép virágok még a levelek megjelenése előtt borítják be a fát kora tavasszal.

Magnólia
MagnoliMagnóliaa

A magnóliák tulajdonképpen cserjék, de nagyságuk miatt fának nevezzük őket, mivel akár 4-5 méter magasra is megnőnek a fajától függően.

Ha magnóliát szeretnénk nevelni, az egyik legfontosabb a jó minőségű talaj. A meszes talajt nem bírja a növény , abban előbb elsárgul, majd elpusztul. Ha kertünkben meszes a talaj, egy nagyobb gödröt, kerítsük el fóliával és cseréljük ki a talajt savanyú földre, vagy öntsünk alá A típusú virágföldet, és keverjük egy kis tőzeggel.

Ha konténeres növényt ültetünk el, óvatosan emeljük ki, mert a gyökér könnyen megsérülhet.

Nyáron folyamatosan öntözzük a magnólia fánkat, mert a szárazságot nehezen viseli, könnyen tönkre mehet a gyökérzet.

A magnólia cserjét ültessük napos, esetleg félárnyékos helyre, majd az ültetés végeztével jó alaposan öntözzük meg a talajt körülötte.