Madárbarát kávé ökológiai tanúsítvánnyal

1970 óta Észak-Amerikában a madárállomány körülbelül 2,9 milliárd madárral csökkent, ami több mint minden negyedik madár elvesztése. A hanyatlás tényezői közé tartozik az élőhelyek elvesztése és az ökoszisztéma romlása a tájon zajló emberi cselekedetek következtében.

[wp_ad_camp_1]

Ugyanakkor a madármegfigyelés iránti lelkesedés nőtt, és csak az Egyesült Államokban több mint 45 millió szabadidős résztvevő vesz részt ebben. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan lehetne ezeket a madárrajongókat mozgósítani a madárállomány csökkenésének korlátozása érdekében. A madárbarát kávé ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik, de a környezetre gyakorolt ​​hatása meghaladja ezt: kimondottan a madarak élőhelyeinek fenntartására termesztik, ahelyett, hogy megtisztítanák a növényzetet, amelyre a madarak és más állatok támaszkodnak.

„Tudjuk, hogy a madármegfigyelőknek előnyös az egészséges, változatos madárpopuláció, és általában természetvédelmi gondolkodású emberek” – magyarázta Ashley Dayer, a Virginia Tech hal- és vadvédelmi osztályának adjunktusa. „Kollégáimmal ebben a kulcsfontosságú közönségben szerettünk volna elmélyülni, hogy meghatározzuk érdeklődésüket a madárbarát kávé iránt.” A madárbarát kávé árnyékban termesztett, vagyis az érett fák lombkoronája alatt termesztik és szüretelik, ez a folyamat párhuzamos a kávé történetileg történő termesztésével. De mivel Közép- és Dél-Amerikában és a Karib-térségben a legtöbb gazdaság teljes napsütéses műveletekre áll át, a vándorló és az ott élő madárfajok számára fontos madárhelyek vesznek el. Ennek eredményeként sok madár nem talál megfelelő élőhelyet, és rossz esélyei vannak a vándorlás túlélésére és a sikeres szaporodásra. A jövőben további vizsgálatokat készülnek végezni a madárbarát kávékról és a madarak élőhelyeinek kapcsolatáról.