Madame Tussauds panoptikuma

A Madame Tussauds viaszszobrász alapította panoptikum London egyik fő turisztikai vonzereje, ahol történelmi és királyi személyek, hírességek, sportcsillagok, filmszínészek, sőt, híres gyilkosok viaszfigurái is megtekinthetők.

[wp_ad_camp_1]

Marie Trussaud Strasbourgban született, anyja házvezetőnő volt Bernben, dr Philippe Curtius viasz modellek készítésben járatos orvos házában, aki megismertette Trussaud-val a modellezés művészetét. Az első Tussaud által készített viaszfigura Voltaire volt 1977-ben. A francia forradalom alatt több híres áldozat figuráját mintázta meg. Dr Curtuis halála után megörökölte a doktor hatalmas viaszmodell gyűjteményét. Kiállításával beutazta egész Nagy-Britanniát és Írországot. 1935-ben nyitotta meg múzeumát, melynek egyik fő látványossága a Rémület Kamrája. Itt a francia forradalom áldozatai, illetve gyilkosok ás más bűnözők viaszfiguráit lehetett megtekinteni. Azeredeti kiállítás 400 különböző viaszfigurát tartalmazott, de egy tűzkár, majd a háborúban egy német bomba által okozott kár tönkretette a legtöbb modellt.

Egy viaszfigura elkészítéséhez élő modell esetén 2 órás találkozó és 500 különböző mérést tartalmazó találkozóra van szükség, hogy a kész szobor élethű legyen. 150 ezer fontba kerül és 4 hónap alatt készül el egy ilyen alkotás. A szobrokat időnként restaurálni kell, mert a látogatók előszeretettel ölelgetik, csókolgatják azokat. A legkisebb viaszfigura a mindössze 16 centiméteres Csingiling tündér, a legnagyobb pedig Hulk, akinek egy ujja vastagabb, mint egy férfi karja. Madame Tussaud viaszmúzeuma mára az egyik legjelentősebb turisztikai látványossággá nőtte ki magát. London mellett Amszterdam, Bangkok, Berlin, Dubaj, Hamburg, Hollywood, Hongkong, Las Vegas, Moszkva, New York, Sanghaj, Bécs és Washington városaiban is megnyitotta kapuit a helyi Madame Tussaud múzeum.