MacOS, Windows, vagy Linux? Melyik a legmegfelelőbb számodra?

Napjainkra már sokaknak rég kialakult a preferenciájuk, ha laptopról, vagy PC-ről van szó, ám még mindig rengetegen vannak azok, akik nem igazán tudják eldönteni, hogy pontosan melyik is illik a legjobban a felhasználói szokásaikhoz.

Ma, ha az ember valamilyen számítógépet szeretne vásárolni, akkor három irányba indulhat el. Választhat Windows-os megoldás, leteheti a voksát a Linux valamely variációja mellett, illetve ott van még a MacOS, az Apple eszközök operációs rendszere. Ezek közül egy kicsit talán a Linux lóg ki, hisz ahogy a régi mondás tartja, ha magyarázni kell, hogy miért azt válaszd, akkor valószínűleg jobb, ha nem azt választod. Ez ugyanis egy nyílt forráskódú – ingyenes – operációs rendszer, melyet jellemzően azok választanak, akik ki tudják használni a benne rejlő előnyöket és funkciókat. Kezdő felhasználók számára nem biztos, hogy a legideálisabb, mert kezelése több hozzáértést igényel, ráadásul az elérhető programok száma is korlátozottabb.

Legtöbbünknek természetesen a Windows ugrik be elsőként, ha operációs rendszerről van szó, hazánkban messze a legelterjedtebb. Kezelése viszonylag egyszerű, és szinte minden szoftver megtalálható rá. Gyakorlatilag az asztali gépek Androidja – ez a hasonlat pedig ezúttal nem véletlen -. Végül pedig ott a MacOS, amely a fentebbi példát folytatva az Iphone-nak felel meg és a példa tulajdonképpen tökéletesen leírja a kettő közötti különbséget. A Mac – önmagában, mint környezet – rendkívül felhasználóbarát, kezelése pofonegyszerű, még a kezdők számára is. A szoftverek kiválóan futnak, hisz egy kvázi zárt rendszerről van szó, így a fejlesztők dolga is sokkal könnyebb. Ám vannak programok, amelyek nem, vagy csak késve érhetőek el – bár ez egyre kevésbé jellemző – és amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy költségesebb mindkét másik variciónál, méghozzá nem is kicsit. Ezzel együtt a választás nem nehéz és ha számba vesszük hogy pontosan mire is szeretnénk használni a gépet, akkor könnyedén megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást és konfigurációt.