Lúdtalp, a civilizáció ismert betegsége

A lúdtalp manapság már népbetegségnek számít. Ahhoz, hogy megértsük és tudjuk a lúdtalp elleni módszereket, fontos talpunk szerkezetét megismerni. A láb feladata, testünk tartása. A lúdtalp egy kialakult statikai elváltozás, amit népbetegségként említenek a szakemberek.  A mindennapjainkban jelen lévő teherbírás és a megterhelés közötti egyensúlyzavar következménye.

[wp_ad_camp_1]

Az újszülött baba talpa még teljesen egyenes, a láb boltozatos szerkezete csak 1-2 éves korban alakul ki. Lúdtalpról csak a járni tudó gyermekeknél beszélhetünk, hiszen a növekedéssel együtt nő a testsúly, ami a lábra nehezedik. Olyan terhelések hatnak a gyermekre, mint iskolatáska cipelése, a serdülőkori határozottabb testsúlygyarapodás, sport, melyek fokozottan igénybe veszik a lábat.

Régi, falusi életmód lehetőséget adott a mezítláb járásra, aminek számtalan jótékony hatása volt nem csak a lábra, de a reflexpontokon keresztül az egész testre.

Azonban a fizikai munkák során lábunkra hárul a legtöbb munka. Hordja egész testünk súlyát állás és járás közben. Nőknél a harisnya és a cipő nagymértékben akadályozza a láb feladatát. Kényes szerkezete miatt akár kisebb tényező is zavarokat, fájdalmakat válthatnak ki.

Lúdtalp
Lúdtalp

Igy talpunk belső éle domborúvá válik, egyre közelebb ér a talajhoz, amivel a térdek megrogyását, a csípő behajlítását eredményezi.  A lúdtalp miatt fájdalmat érezhetünk a bokánk, derekunk, csípőnk területén.

A lúdtalpas állapot elsődleges megszüntetésének módja a megelőzés.

Gyermekek esetében a hamar fáradásnál, a sarkok kifelé dőlésén láthatjuk a lúdtalp jelenlétét. Ezen javíthatunk, ha hagyjuk mezítláb szaladgálni, járkálni. Azonban a lényeg, hogy semmiképp sem egyenes talajon, mivel így a kárára is lehetünk, hiszen a boltozatot tartó izmoknak így nem kell dolgozni.

Ugyanez igaz a felnőttekre is, a mezítláb járás ajánlott, úgy is, ha játékos gyakorlatokkal bővítjük. Például papírzsebkendő széttépése csak a lábujjak segítségével, ceruza felvétele, a „spicc-pipa” gyakorlat. Emellett ajánlott a lúdtalpbetét használata, azonban ha romlás tapasztalható ortopédiai csontkorrekciós műtétekre is sor kerülhet.