Lépések az önismeret felé

Az élet maga is egy akaratlan önismereti folyamat. Sok mindent megtanulunk magunkról, a világról, a kapcsolatokról az élettapasztalataink segítségével. Ha tudatosan figyelünk magunkra, még többet sajátíthatunk el, ezáltal gazdagítva saját magunkat.

[wp_ad_camp_1]

Az önismeret útján csak lépésről lépésre, a saját tempónkban haladhatunk. Minél jobban megismerjük magunkat, elfogadjuk és szeretjük azt, akik vagyunk, annál szívesebben vannak velünk mások is. A jó kapcsolatok feltétele, hogy önmagammal elégedett legyek nap mint nap. Az önismerethez szükséges mélyreható változásokhoz vezető utat legkorábban 28 éves kor után érdemes elkezdeni, addig a családunktól készen kapott minták szerint élünk, nincs rálátásunk, sem tudati erőnk a változáshoz. Ahogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk saját magunk megértésére, egyre gyakrabban ismerjük fel reagálásainkban, viselkedésünkben saját szüleinket. Fontos tisztázni, hogyan vagyunk apánkból és anyánkból pszichés értelemben összegyúrva.

Ami a szülői mintákból bátran alkalmazzuk, ami értékes, ami viszont nem tetszik, azon dolgozzunk, változtassuk meg. Lássuk tisztán az önismereti folyamat lépéseit, hogy erősödni tudjunk. Életünk válságai és krízisei is a fejlődés irányába hajtanak, tanítanak és gazdagítják életünket. Vonjuk ki a negatív és mérgező dolgokat az életünkön, A folyamatos aggódás, szorongás az egészségre is káros hatással lehet. Ha a negatív dolgokat ki tudjuk zárni az életünkből, jobb kedvünk és több energiánk lesz, pozitívabbá válik a jövőképünk és javulnak kapcsolataink is. NE bánkódjunk a múlt és ne idegeskedjünk a jövő miatt, csak a jelenre koncentráljunk. Minden reggel adjunk hálát azért, amink van. Ne legyünk telhetetlenek, elégedjünk meg azzal, amink van. Legyünk nyitottak mások segítségére. ÉS a legfontosabb: szeressük önmagunk!