Lehet, hogy több szénhidrátot kellene fogyasztanod?

Soha a világtörténelem során nem volt annyira divatos, és elterjedt az egészséges, fitt életmód, mint az elmúlt években. A semmiből nőttek ki személyi edzők tízezrei, és bármerre is tekintünk – főleg az online térben -, szinte biztos, hogy találunk legalább egy olyan influencert, aki valamilyen népszerű diétát hirdet.

Ám ennek a tendenciának megvannak a maga veszélyei. A megfelelő diéta összeállítása ugyanis egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek laikusként gondolnánk, már csak azért sem, mert nem létezik egy egyetemes recept, hanem élethelyzetre, aktivitásra és még számtalan egyéb befolyásoló tényezőre tekintettel kell megalkotni egyéni szinten azt az étrendet, ami egy adott személy számára a leginkább megfelelő. Ha pedig saját magunk próbáljuk meg innen-onnan összeszedett információk alapján belőni a szükséges tápanyagmennyiségeket, akkor annak akár nagyon rossz vége is lehet, hisz a szervezetünk hosszú távon nem igazán tolerálja, ha valamiből hiányt kell elszenvednie.

Ez lehet akár valamilyen vitamin, vagy épp fehérje, de sajnos sokszor előfordul az is, hogy a – fogyás tekintetében – legnagyobb mumusnak és ellenségnek tartott szénhidrátból nem fogyasztunk eleget. Pedig a szénhidrát önmagában nem ördögtől való, és bizony még fogyás során is szüksége van rá a szervezetünknek, hisz az biztosítja az azonnali energiát. Mindössze az nem mindegy, hogy milyen fajtát – és azokból pontosan mennyit – veszünk magunkhoz. Ha – indokolatlanul – fáradékonynak érezzük magunkat, vagy azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk normálisan koncentrálni, még egy alapvetően egyszerűbb feladatra sem hosszabb távon, netán edzések után sokkal tovább tart a regenerálódás, akkor bizony jó eséllyel nem fogyasztunk elég szacharidot. Ilyen esetekben mihamarabb konzultáljunk egy dietetikussal, aki segít nekünk összeállítani egy tökéletes étrendet, hisz a sikeres diétához – és az egészséges élethez – ez elengedhetetlen.