Különös babonák

Bizonyos babonák annyira az életünk részévé váltak az évszázadok során, hogy gyakran bele sem gondolunk jelentésükbe, csak megteszünk mindent a balszerencse elkerülése érdekében. A babonás emberek fokozottan figyelnek arra, hogy véletlenül se vonzzák be a bajt életükbe.

[wp_ad_camp_1]

Esős napokon sokszor előfordul, hogy az esernyőnket már az előszobában felhúzzuk mielőtt kilépünk az ajtón, pedig a babona szerint balszerencsét hoz ránk, ha zárt térben húzzuk fel ernyőnket. Ez a hiedelem az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, és a fáraók napernyőihez kapcsolják a babonát. Más magyarázat szerint a 18. századi Angliában fémből készült ernyőket használtak, aminek elég megbízhatatlan mechanizmusa volt, így az esernyők kinyitása nagy óvatosságot igényelt. Többször előfordult, hogy az esernyő hirtelen kinyílva a szobában megsebesített valakit, emiatt társították balszerencsével azt, amikor valaki a lakásban nyitja ki az ernyőt. Régen az angol otthonokba érkező vendégeknek csókkal kellett köszönteniük a család macskáját, hogy jó szerencsét hozzanak.

A 16. században még a fehér macska jelentett balszerencsét, ellentétben a ma elterjedt babonával: ha fekete macska keresztezi utunkat, az szerencsétlenséget jelent. A törött tükör a babona szerint hét év szerencsétlenséget hoz ránk, az a hiedelem az ókori Görögországhoz kapcsolódik, a rómaiak úgy gondolták, hogy a tükörben az ember lelkét is meg lehet látni. Ha a tükör összetörik, lelkünk vele együtt törik apró darabokra. A hetes szám úgy kapcsolódik a babonához, hogy akkoriban azt tartották, az ember egészségi állapota hét év alatt változik, az élet minden hetedik évben megújul. „Nyitott létra alatt tilos átmenni”, ezt is gyakran hallhatjuk. Ez a hiedelem is a régmúltra nyúlik vissza, amikor az elítélteket létrára lógatták és azt gondolták, a bűnös lelke a létra alatt marad, ezért inkább megkerülték azt, minthogy átsétáljanak alatta.