Kullancs, többszörös baj

Már a természet lágy ölén sem érezheti magát biztonságban az ember. Ugyanis egyre nagyobb bajt okoznak az apró vérszívók. Csípésük nyomán nemcsak egy, hanem gyakran két-három úgynevezett társfertőző kórokozó is bejut a szervezetbe, és ezért egészen különös tüneteket produkál a beteg.

[wp_ad_camp_1]

A bonyolult és súlyos kórképet nagyon nehéz diagnosztizálni. A tünetek gyakran eltérőek a szokásostól, teljesen mások, mint az orvosi tankönyvekben leírtak. Az úgynevezett ko-infekciós kórképek nemcsak hogy nehéz feladatot jelentenek az orvosoknak, de a tünetek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel, például a sclerosis multiplexszel vagy súlyosabb idegrendszeri betegségekkel.

Kullancs
Kullancs

Fontos, hogy minél hamarabb felkeressük háziorvosunkat, aki a tünetektől függően elmondja a további teendőket. Általában antibiotikumos kezeléssel, szigorú ágynyugalommal és sok folyadékkal tudunk hamarabb meggyógyulni. De itt is nagyon fontos a megelőzés. Fontos, hogy ha kirándulni megyünk, vagy erdőbe készülünk, mindenképp használjunk kullancsriasztó sprayket. Valamint van kifejezetten erre a célra szolgáló tabletta is, melynek szedése távol tartja a szemtelen betolakodókat.