Kriptozoológia – tudomány vagy annak megcsúfolása?

Ahány ház, annyi szokás, de annyi gondolkodás is. Mindenki máshogy nézi a világot, mindenki másban hisz, ezért van az, hogy a tudomány területén is felütik fejüket érdekes ágazatok, amiket nem is biztos, hogy a tudomány befogad.

[wp_ad_camp_1]

A kriptozoológia is egy ilyen mostoha dolog, hiszen valós tudományos bizonyítékok, valós mérések és egyéb, a tudományhoz hivatalosan tartozó dolgok nélkül, hogyan is lehetne a tudományok közé sorolni? Ugyanakkor Mégiscsak el kell helyezni valahol és mivel egy kriptozoológusnak hatalmas lexikális tudással kell rendelkeznie ahhoz, hogy valóban értse a szakmáját, nem lehet elkülöníteni teljesen a tudományoktól. Természettudomány lenne? Annak, aki a mitikus vagy nem bizonyítottan létező állatokat, lényeket a természet részeként kezeli, valószínűleg egyértelműen az a véleménye, hogy igen, ez a természettudomány egy ága. Na annak, aki ezeket a lényeket nem ismeri el létezőnek, a kriptozoológia egy bolondos ostobaságnak tűnhet. Hol hát az igazság?

Kriptozoológia
Kriptozoológia

Az igazságot egyelőre talán ott érdemes keresni, hogy az emberiség történetének mítoszai, melyek az ősidőktől a jelen korig megmaradtak és bővülnek, számos érdekes lényt írnak le. Egyesek azt állítják látták ezeket, kapcsolatba kerültek velük és néha előkerülnek olyan leletek, vagy bizonyítékként kezelt dolgok, melyek magyarázata lehet az említett lények valamelyikének létezése. Talán inkább ezotéria, mint tudomány? Igen, ebben is van valami, hiszen mitikus és spirituális része is van a dolognak, de komoly kutatások is beletartoznak, melyeknek vitatott ugyan az eredménye. A jeti, a Chupacabras, az UFOk, a Loch Ness- i szörny, de a szellemek vagy sárkányok is e „tudomány” hatáskörébe tartoznak. Az elnevezés annyit tesz „rejtőzködő állatok tana” és Bernard Heuvelmans zoológustól származik.