Körömproblémákról röviden

Kezünk sokat elárul rólunk, nemcsak formája, ápoltsága beszédes, de egészségi állapotunkra is utal. Az egészséges köröm rózsaszínű, sima felületű. A körmöt érintő problémák nemcsak esztétikailag lehetnek zavaróak, hanem aggodalomra is okot adhatnak. A köröm anyaga rugalmas szarulemez, melynek elváltozásai utalhatnak a test ásványi anyag- és vitamin-ellátottságára vagy akár betegségre is utalhatnak.

[wp_ad_camp_1]

A körmök sárgás elszíneződését gyakran erős dohányzás okozza, de lehet gombafertőzés jele is, súlyosabb esetben utalhat a pajzsmirigy rendellenes működésére, tüdő-, keringés-, májproblémákra, cukorbetegségére vagy pikkelysömörre is. A kékes köröm a szervezet elégtelen oxigénellátását jelzi. Kékes köröm utalhat tüdőbetegségre, cukorbetegségre, valamint légutat és keringést érintő betegségekre. Szívbetegséget vagy alultápláltságot jelezhet a szürkés színű köröm. A sötétpiros szín a körömlemezeken magas koleszterinszintet mutat. Tüdőtágulás vagy néhány tüdőbetegség jeleként kialakulhatnak dobverőujjak, amikor a körömágy alatti lágy részek megnövekednek, ezáltal eltűnik a normális hajlási szög a körömágynál.

A vékonyabb, töredező körmök mutathatja a tápanyagok szűkösségét egy rosszul táplálkozó, vitaminhiánnyal küzdő embernél. A körömlemezen lévő vízszintes vonalakat Beau-vonalaknak nevezik olyan embereknél jelenik meg akik kemoterápiás kezelést kaptak, vagy komoly fizikai stressznek vannak kitéve. magas hegycsúcsokat meghódító hegymászók és mélytengeri búvárok esetében is figyeltek meg ilyen körmöket. Ha függőleges vonalak jelennek meg körmünkön nem kell megijedni, általában az idősödéssel jelennek meg ezek a csíkok. Ha a köröm kiemelkedik a körömágyból, jelezhet vesével kapcsolatos problémákat, de pajzsmirigyproblémákra is utalhat.