Környezeti feltételek

Érdekes, hogy a sci-fikben minden lakható bolygón ugyanakkora a gravitáció, a légköri nyomás, a légkör összetétele, stb.. mint a Földön. Ez a valóságban biztosan nem így van – de nézzük, milyen lehetőségek vannak és ennek hatása hogyan befolyásolja a kialakuló életet?

[wp_ad_camp_1]

Minden bolygón másfélék a környezeti feltételek: a bolygó tömege, a légnyomás (a Földének a többszöröse is lehet), a tengelyforgási idő, a dőlésszög, a csillagától való távolsága, stb. Ezért egészen mások az életfeltételek, más az időjárás, és másféle élőlények alakulnak ki:

Az élet a vizekben alakul ki, egy teljesen száraz bolygón nem lesz élet. És egy teljesen fagyott világon sem, legalábbis nem a felszínen. Ha nincs élet, nincs oxigén: vagyis belélegezhető légkör sem. És kérem szépen, az állatoknak enniük kell: egy kopár, csupasz, fagyott bolygón mit esznek? Hogyan maradnának életben?

Cél a lakható bolygók keresése, illetve a terraformálás.

De melyik bolygók alkalmasak erre?

A túl kicsi bolygók, mint pl. a Mars két okból is problémásak: egyrészt nem bírják megtartani a légkörüket, másrészt nagy valószínűséggel nincs elég mágneses terük egy bolygó körüli mágneses pajzs fenntartásához. E nélkül pedig a részecskesugárzás elpusztítja a felszíni életet.

Mi a helyzet a szuperföldekkel, vagyis a Földnél 2-5-ször nagyobb bolygókkal?

Van, aki azt írta, hogy nagy gravitáció és hatalmas légnyomás (pl. a Vénuszon a földinél 90-szer nagyobb) ki sem alakulhat az élet. Nos, dehogynem, évmilliók alatt ahhoz fog alkalmazkodni. Csak éppen mi emberek nem léphetünk arra a bolygóra, illetve az ottaniak sem a Földre.

A nagyobb gravitáció miatt egészen mások a domborzati viszonyok. Egy ilyen bolygón nincsenek nagy hegyek, mert a gravitáció „visszahúzza” őket. Ellenben egészen nagy légköri nyomás is kialakulhat. És ami nagyon valószínű, hogy a kis szintkülönbség miatt az egész bolygót víz borítja.

Hacsak nem nagyon nagy a légnyomás és a szél, akkor a bolygón a szélességi fokoknak megfelelően lesznek hidegebb-melegebb, illetve száraz és nedves helyek. Egy bolygó soha nem egységes éghajlati viszonyokkal rendelkezik!!! Nincs mocsárbolygó, sivatagbolygó, stb.!

Kivétel, ha az egész bolygót víz borítja. Vagy ha nincs víz, akkor tényleg sivatagbolygó, de víz nélkül élet se alakulhat ki rajta.