Konyhai elsősegély: hogyan lehet kezelni a gyakori sérüléseket?

A konyhabiztonság első lépései a kések tartásának megtanulása, az égés elkerülése vagy valaki más megsérülésének elkerülése. A legtöbb konyhával járó égési sérülés elsőfokú égési sérülés, amely kezdetben nagyon fáj, és a bőr vörössé válik, ám kezelésével a fájdalom néhány órán belül elmúlik.

[wp_ad_camp_1]

A másodfokú kisebb mértékű égések először elsőfokú égésnek tűnnek, de kis hólyagok kialakulását is okozhatják, és még a kezelés mellett a fájdalom is hosszabb ideig tarthat. Általában az ilyen típusú égési sérülések otthon kezelhetők. A súlyosabb, konyhában elszenvedett második és harmadik fokú égési sérülések, amelyeket az orvosok teljes vastagságú égésnek neveznek, és amelyek azonnali hólyagosodást, szélsőséges fájdalmat okoznak, sürgős orvosi ellátást igényelnek. Az első és kisebb másodfokú égési sérülések kezelésére folyasson hideg vizet egyenletesen, kényelmes sebességgel az égés területén három-négy percig. A hűvös víz enyhe gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, és minden részecskét elvezet a sérülésektől. Ne tegyen jeget vagy jeges vizet égési sérülésekre.

Ha késsel vágja meg magát az kevésbé bonyolultnak tűnik, mint a turmixgép pengéjének többszörös egyenetlen vágása, de mindkettő elég súlyos lehet, hogy indokolt legyen a sürgősségi ellátás. Ugyanez vonatkozik a törött üveggel vagy edényekkel történő vágásokra is. Azonnal hívjon tehát mentőt, ha elvágta magát, de mint az égési sérülések esetében, itt is az első lépés a vágott bőr hűvös, folyó víz alatt tartása. Ezután értékelje a vágás mélységét, határozza meg, hogy az inak megsérültek-e vagy sem, és vizsgálja meg a vér színét. A sekély vágások élénkvörössé válnak, a mélyebb vágások, amelyek orvosi ellátást igényelnek, inkább vörösesbarnák a szakértők szerint.