Könnyen összetéveszthető állatcsoportok

Sok hasonló kinézetű állatcsoport könnyen összekeverhető, de bizonyos esetekben döntő fontosságú tudni, hogy mi micsoda. Ha körülnéz az állatvilágban, akkor könnyen észreveszi, hogy több példát találni a zavaróan keverhető állatcsoportokra – legyen az a szárazföldi teknősök és tengeri teknősök, vagy aligátorok és krokodilok.

[wp_ad_camp_1]

Az ilyen típusú különbségek triviálisnak tűnhetnek, de tanulási lehetőségként is szolgálhatnak. Túl sok értékeli például a pillangók szépségét, de a lepkék csodálatos dolgait nem. Sok ember úgy nő fel, hogy azt tanulta, a békáknak fényes, sima bőrük van, a varangyokra pedig sápadt, durva, szemölcsökkel borított bőr jellemző. De mi a dél-amerikai harlequin varanggyal, amely élénk színek sorozatát produkálja? „Sok kivétel van a sztereotipikus, nagy, barna, durva varangyok alól” – mondja Jodi Rowley, a kétéltűek és hüllők megőrzésének biológiai kurátora. Azt is mondhatjuk, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó, így mondhatjuk, hogy minden varangy béka, de nem minden béka lehet varangy. A legtöbb varangynak például hiányzanak a fogaik a felső és az alsó állkapocsban, az ágyékban van a zsírtartalmuk és erősen csontosodott koponyákkal rendelkeznek.

Az emberek a nagy amerikai szarvasmarhákat általában bivalynak nevezik, de valójában bölények. Míg a bivaly és a bölény egyaránt emlősök a Bovidae családban, a kettő nem áll szoros rokoni kapcsolatban egymással. Az úgynevezett „valódi bivaly” magában foglalja az afrikai bivalyt és a vízi bivalyt, amely őshonos Afrikában és Ázsiában. Ugyanígy az oposszum és a posszum szavak felcserélhetően használhatók. Az oposszum azonban általában a virginiai opossumra és az unokatestvéreire utal a Didelphis nemzetségben, amelyek Észak- és Dél-Amerikában élnek. Ezzel szemben a posszum az ausztráliai, új-guineai és sulawesi-i őshonos erszényes állatok alcsoportjára utal.