Komoly figyelmeztetés az ausztrál fajokról a természetvédelmi ellenőrzőlistán

Ausztrália legveszélyeztetettebb növényeit és állatait fenyegető veszélyek első átfogó listája tompa híreket tár fel az ország kedvenc fajainak jövőjéről. A Queenslandi Egyetem által vezetett tanulmány összeállított egy adathalmazt, amely felsorolja az ausztrál fajokat fenyegető veszélyeket az élőhelyek elvesztése, töredezettsége és romlása miatt. Michelle Ward, az UQ Föld- és Környezettudományi Iskolájának PhD-jelöltje elmondta, hogy bár sok növény és állat számára komor képet festett, ez nem volt rossz hír.

„Ez az információ javíthatja Ausztrália legveszélyeztetettebb növényeinek és állatainak védelmét azáltal, hogy pontosabb adatokat biztosít a természetvédelmi vezetőknek, hogy jobban irányítsák erőfeszítéseiket” – mondta Ward asszony. „Az adatbázist olyan szövetségi és állami kormányzatoknak és védelmi csoportoknak juttatták el, mint a Birdlife Australia, a World Wide Fund for Nature és a Nature Conservancy, akik ezt használják fel arra, hogy tájékoztassák természetvédelmi intézkedéseiket.” Számos alkalmazási területe van – nemcsak a védelmi munkák prioritása, hanem annak felmérése is, hogy a fejlesztések mikor lehetnek jelentős hatással a fajokra. ”

A lista részletes elemzést tartalmaz az Ausztrál Nemzetközösségi Törvény szerint fenyegetettnek minősített közel 1800 növényről és állatról-köztük 1339 növényről és 456 állatról. „Pontosabb védelmi erőfeszítések lehetségesek, mivel képesek vagyunk kategorizálni és kezelni ezeket a veszélyeztetett fajainkat fenyegető veszélyeket”-mondta Ward asszony. „Ha megnézzük az adatokat, a természetvédelmi vezetők láthatják, hogy az élőhelyek elvesztésének, az invazív fajoknak és a betegségeknek a mérséklése, valamint a tűzrendszerek javítása és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése, ahol csak lehetséges, döntő fontosságú a fajok hanyatlásának megfékezése érdekében.”