Köményfajták és felhasználásuk

A gasztronómiában rengeteg fűszernövényt használnak. Vannak köztük olyanok is, amelyeknek több fajtája is ismert, mint például a kömény. A kömény olyan növény, melynek négy fajtája ismert: édeskömény, római kömény, fűszerkömény és fekete kömény.

[wp_ad_camp_1]

Az édeskömény a zellerfélék családjából a Foeniculum növénynemzetség legelterjedtebb és legismertebb tagja. Az édeskömény fűszer és gyógynövény is egyben, már az ókorban is ismerték és használták. Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait általában levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik és a káposztasalátához adják. A római kömény, más néven fehér kömény a zellerfélék családjába tartozó fűszer, amely Ázsiából származik. Megjelenésében a köménymagra emlékeztet, de ízben teljesen eltér attól, mivel sajátos füstös aromája van, melyet sokan csípősnek írnak le. A közép-amerikai és indiai konyhában alapfontosságú fűszernek számít, de nagyon sok európai országban is elterjedt és előszeretettel használják. Szélhajtó és bélgörcsoldó hatása van és az emésztési nehézségek, bélfertőzések esetén ajánlott a fogyasztása.

Kömény
Kömény

A fűszerkömény az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj. A legelterjedtebb és a legkedveltebb fűszerek közé tartozik és Európában már a 13. században elterjedt. Bizonyos ételekbe beleszórják (saláták), másokba belefőzik (kelkáposzta). Gyógyhatásairól is ismert, mivel elősegíti a gyomornedv-elválasztást és emiatt enyhíti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A fekete kömény magját már az ókorban ismerték és használták, mint fűszert. A boglárkafélék családjának katicavirág nemzetségébe tartozó növényfaj, amely Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik. Láthatjuk tehát, hogy a köményfajtáknak nagyon sokoldalú a felhasználása és a gyógyhatása.