Kiket érinthet a vashiány?

A vashiányos állapot bizony rendkívül kellemetlen mellékhatásokkal jár, és sokan nem is gondolnak rá, hogy a problémáikat talán épp ez okozza. Életünk során ugyanis vannak olyan időszakok, amikor a megszokott mennyiségnél számottevően többre van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy megfelelően működhessen.

A vas ugyanis egy elengedhetetlen elem, lévén a vér megfelelő oxigén szállításához nélkülözhetetlen. Emiatt aztán ha hiányt szenvedünk, akkor az az életünk szinte minden területére kihat és rányomja a bélyegét. Hiába alszunk eleget, folyton fáradtnak érezzük magunkat, de nem csak a hangulatunk válik pocsékká, hanem fizikálisan is erőtlenné válunk. Különböző emésztési panaszok léphetnek fel és a különböző betegségeket is sokkal könnyebben elkaphatjuk. Jól látszik tehát, hogy a vashiány egy összetett tünet együttest produkálhat, így ha ezeket a szimptómákat véljük felfedezni magunkon, akkor érdemes egy vérvétellel kideríteni, hogy nem ez okozza-e a problémáinkat.

Kiemelten oda kell figyelni a gyermekek esetében, hisz náluk a vashiány nagyon komoly – akár fejlődési – problémákat is okozhat. Ugyancsak veszélyeztetettek a nők, és nem csupán a menstruáció időszaka alatt, hanem azt leszámítva is. Főképp igaz ez várandósság alatt, amikor a megfelelő vaspótlásról a baba egészséges fejlődése miatt is gondoskodni kell. Intenzív sport, illetve megerőltető fizikai munka mellett is javasolt a külön vas szedése. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a vasat a szervezet nem tudja előállítani, így azt külső forrásokból kell biztosítani a számára. Ennek egyik módja a vasban gazdag étrend – főképp a vörös húsok fogyasztása szerencsés -, ám ez nem mindenki számára járható út. Ilyenkor azonban mindenképpen vásároljunk étrend kiegészítő formájában vasat és azt fogyasszuk rendszeresen. Időszakosan pedig kérjük háziorvosunktól, hogy végeztessen laborvizsgálatot, ahol kiderül, hogy megfelelő mennyiséget viszünk-e be a szervezetünkben, vagy esetleg emelni kell a napi adagon.