Készpénzben tartod a megtakarításod? Nem biztos, hogy jó ötlet!

Sajnos hazánkban a pénzügyi kultúra még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, persze ez valahol érthető, hisz az alapoktatásnak még mindig nem része, hogy a diákokat felkészítsék arra, hogy felelős döntéseket hozzanak az anyagi helyzetükkel kapcsolatban.

Ennek megfelelően a megtakarítási ráta is döbbenetesen alacsony, sajnos aki amúgy könnyedén megteheti, az sem mindig dönt úgy, hogy a bevételeinek egy részét inkább nem éli fel, hanem félreteszi – akár ínségesebb időkre, akár egy távolabbi cél reményében -. Akik mégis rendszeresen takarékoskodnak, azok már egy hatalmas lépéssel a nagy többség előtt járnak, ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen formában tesszük félre és fektetjük be a nehezebb megszerzett pénzünket. Amolyan múlt századból itt ragadt szokásként még mindig a készpénz a legnépszerűbb forma, ezt pedig általában a saját otthonunkban egy arra alkalmas helyen tároljuk. Ennek van egy hatalmas előnye – mégpedig az, hogy ez a pénz bármikor és azonnal hozzáférhető -, ám amellett sajnos számtalan hátránya is.

Természetesen az első és legfontosabb amikor spórolásról és megtakarításról van szó, hogy képezzünk egy – legalább – hat havi vésztartalékot, amelyhez bármikor könnyedén hozzáférünk. Az ezen felül félretett összeg azonban egyáltalán nincs jó helyen a párnahuzatban, vagy a befőttesüvegben, méghozzá több okból kifolyólag. Egyrészt ezt a pénzt így nem védi semmi. Ki van téve annak, hogy ellopják, vagy egy tűz esetén megsemmisül, tehát hiába érezzük úgy, hogy biztos helyen van, valójában ez a legkockázatosabb tárolási mód. Emellett pedig az is hatalmas probléma, hogy folyamatosan veszít az értékéből – magas inflációs környezet, illetve időszak esetén éves szinten is rengeteget -. Hogy ezt kiküszöböljük, ahhoz nem kell tőzsdézni, illetve kockázatos ügyletekbe belemenni, bőven elég, ha csak egy – teljesen biztonságos – inflációkövető lekötést választunk, ami legalább megtartja a vagyonunk értékét. Természetesen el lehet – sőt, érdemes is – merülni ebben a témakörben sokkal jobban, ám mielőtt bármilyen komoly lépésre szánnánk el magunkat, mindenképpen beszéljünk egy pénzügyi szakemberrel, aki remek tanácsokkal tud ellátni minket a tervezett befektetéseinket illetően.