Kerüld el az ünnepi hízást!

Mindenki tudja, hogy az ünnepek elhagyhatatlan örömforrásai a közös étkezések. Az ünnepek alatt együtt a család, az asztal tele van ünnepi finomságokkal. Azonban ilyenkor sem szabad elfelejtenünk a testmozgást, sőt jobban kell rá figyelnünk, mint valaha. Ugyanolyan jó programokat szervezhetünk egy-egy közös étkezés előtt vagy után, mint amilyen hangulatosak ezek az étkezések a családi asztalnál.

[wp_ad_camp_1]

Vannak olyan mozgásformák amelyek nem igényelnek különösebb felszerelést és minden korosztály számára könnyen kivitelezhetőek. Ilyen például a séta, a kirándulás, vagy a tempósabb gyaloglás. Az idősebb korosztály a sétához használhat Nordic Walking botokat is. Segítségükkel a teljes vázizomzatot át lehet mozgatni, így az edzés sokkal hatékonyabbá válhat. Bizonyított tény, hogy ugyan olyan táv és sebesség mellett a pár centis hóban járó gyalogló több kalóriát használ fel, mintha száraz talajon haladnánk.

Ünnepi vacsora
Ünnepi vacsora

Az ünnepek alatt jelentkező plusz kalóriák elégetésére alkalmasak a vidám kinti sportok is, amelyekhez viszont már valamiféle felszerelés és esetleg egy kis bátorság is kell. Ilyen sport lehet a szánkózás, a síelés, a korcsolyázás, vagy a hódeszkázás, ami inkább a fiatalok körében népszerű. Ezek a mozgásformák edzésnek is kiválóak. Érdemes tudni, hogy a hidegben végzett fizikai aktivitás több energiát éget, így az ünnepi finomságokat is bátrabban fogyaszthatjuk, ha mozgunk.

Nagyon fontos azonban, hogy a rendszeres testedzés mellett úgy válogassunk a bőséges finomságokból, hogy súlyban lehetőleg ne gyarapodjunk. Válasszunk zöldség köreteket, tiszta húsokat, leginkább halat, együnk több levest, ami jól telít. Az ebéd utáni nasinál pedig ne legyünk mohók, érjük be egy szelet süteménnyel. Alapszabály továbbá, hogy az intenzívebb testmozgást minimum két órával étkezés utánra tervezzük.