Kenyérsütés, de hogyan?

Hogyan készül a kovász? A kovász lisztből és vízből áll. Semmi több! Nincs élesztő, nincs adalékanyag! Csak liszt és víz, ami amúgy is van a kenyérben. Maga a kovász egy 24 órás erjedési folyamat eredménye. Ez a gép szabályozza a hőmérsékletét és figyeli a ph értéket miközben folyamatosan keveri az anyagot.

[wp_ad_camp_1]

Ez a berendezés a Jakó kft tmk műhelyében készült, ahol az európai piacra gyártanak pékségekben és cukrászatokban használatos gépeket.

A dagasztás
A dagasztás fázisa egy néhány perces folyamat ezzel a géppel. Ez egy spirál dagasztógép, ez azt jelenti
hogy egy spirál alakú kar forog az üstben. A tésztával érintkező részek rozsdamentes acélból készültek,
tökéletesen tisztítható minden használat után. A precíz méretezés miatt tökéletesen kever, dagaszt és
sokkal kíméletesebb a tésztával és a búzatésztában kialakuló sikérvázzal mint a hagyományos forgókaros gépek.

Egy kis csuklógyakorlat a formázás
A formázásnak csupán esztétikai oka van, ma már jóval kevesebb kézi munka van a kenyérrel mint régen amikor a dagasztást is kézzel végezték, nagyobb mennyiségnél órákig tartott a folyamat és nagyon
fárasztó volt. A dagasztóból kivett tésztát pontos adagokra kell osztani. Egy fél kilós kenyérhez vagy
cipóhoz 57 deka tészta kell, a távozó víz miatt lesz belőle 50 deka.

Kenyérsütés
Kenyérsütés

A kelesztés mire jó?
A megdagasztott, formázott kenyeret két órán át állni hagyjuk egy kelesztő helyiségben, ahol
szabályozott hőmérséklet és páratartalom van. Itt zajlik a kelés folyamata. Gyakorlatilag a baktériumok a keményítőt cukorrá bontják és széndioxid keletkezik, ettől dagad meg kenyér. Vajon hogy találták ezt ki évezredekkel ezelőtt az őseink mikroszkóp és periódusos rendszer nélkül?

Kemence előkészítés
Ez a folyamat annyiból áll, hogy kiveszik a kenyeret a kelesztőkosárból, bevagdossák a tetejét, hogy
valami formája legyen sülés után. Rákerül a sütőtepsire és mehet a kemencébe. Ott egy 3/4 órát tölt
meghatározott hőmérsékleten, amit a kenyérsütő vezérlése meghatározott hőmérséklet intervallumban tart. A tálcákkal megrakott kocsit folyamatosan forgatja sütés közben.

Ha kisült, hát ide véle!
Kosarakba kerülnek a cipók és kenyerek, szállításra várnak a csomagolóüzembe. A csomagolás előtt van egy szeletelési fázis ami igény szerint kérhető, vagy elhagyható. Néhány napig nyugodtan fogyasztható a pékáru. Feldarabolás előtt 1 órát várni kell hogy hűljön, akkor lesz vágható állagú. Kap egy cégéres címkét, majd fólia csomagolásba kerül.