Kánikula az autóban – Mit nem érdemes az autóban hagyni?

A nagy melegben az autóban akár hatvan fok is lehet, így kisgyereket és állatot tilos az autóban tartani. Ezzel szerencsére sokan tisztában vannak. Viszont kevesen tudják, hogy melyek azok a tárgyak, amiket szintén nem szerencsés az autóban hagyni.

[wp_ad_camp_1]

Ha este vendégségbe megyünk, ezért a bort inkább az autóban hagyjuk, akkor érdemes végig meggondolni, valóban megéri-e. A magas hőmérséklettől a bor térfogata kitágulhat és kinyomhatja vagy meglazíthatja a dugót, ezzel szabad utat engedve a kórokozóknak. Azt már nem is említve, hogy a bor íze megváltozik, így az ajándékba szánt borral nehéz lesz jó benyomást tenni. A műanyag flakonos vizet sincs értelme a kocsiban hagyni. Egyrészt, mert nem valószínű, hogy meleg vizet szeretnél inni a hőségben, másrészről a megolvadt műanyag flakonból mikroműanyagok juthatnak a vízbe. A gyógyszeres dobozokra nem hiába írják rá, hogy száraz, hűvös helyen kell tárolni őket, mivel a nagy meleg hatására megváltozhat hatásuk. Ártani valószínűleg nem fognak, azonban hatékonyságuk csökkenhet. A forró autóban hagyott naptej hatóanyagai pedig teljesen megsemmisülhetnek.

A neszesszer autóban hagyása sem túl okos gondolat, mivel a kozmetikumok nem csak, hogy megolvadnak, de a kórokozók is megtelepednek bennük, így erre kifejezetten ügyelni kell. A dezodorokat és a különféle sprayket is jobb kivenni az autóból, mivel a nyomás miatt kiszabadulhat a gáz, de extrém esetben az sem kizárt, hogy felrobban a flakon. A napszemüveg nem tűnik veszélyesnek, de az autóban felejtve, ha összegyűjti a napsugarakat és egy pontban fókuszálja, akkor a gyulladás sem kizárt. A legokosabb, ha rendben tartjuk az autót és nem hagyunk benne semmit feleslegesen, hisz jobb nem kísérteni a sorsot.