Jordánia súlyosbodó vízválsága figyelmeztetést jelent a világ számára

A fogyó vízkészlet és a növekvő népesség e század végére felére csökkenti az egy főre eső vízfelhasználást Jordániában. Beavatkozás nélkül a száraz országban kevés háztartás férhet hozzá személyenként naponta 40 liter (10,5 gallon) vezetékes vízhez.

[wp_ad_camp_1]

A legsúlyosabban az alacsony jövedelmű városrészeket sújtják, a háztartások 91 százaléka évente 11 egymást követő hónapban napi 40 liternél kevesebbet kap. Ezek közé tartozik a 17 kutatóból álló nemzetközi csapat által a Nemzetközi Tudományos Akadémia folyóiratában március 29-én megjelent, szakértők által áttekintett tanulmány jóslata. Jordánia mélyülő vízválsága bepillantást enged azokba a kihívásokba, amelyek másutt merülnek fel az éghajlatváltozás, a népesség növekedése, az intenzívebb vízfelhasználás, a demográfiai sokkok és a határokon átnyúló vízért folyó verseny fokozódása következtében – mondta a tanulmány társszerzője és Steve Gorelick, a Stanford hidrológusa. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint az emberiség fele 2025-ig vízterhelés alatt álló területeken élhet, az ENSZ pedig arra számít, hogy a vízhiány 2030-ig 700 millió embert tud kiszorítani.

Jordániában az áramlás a régió legnagyobb folyórendszerében – a Jordán-Yarmoukban – csökkent az Izraelben és Szíriában folyó upstream eltérítés következtében. Egyes területeken a talajvízszint több mint 1 méterrel esett vissza évente, és Jordánia és Szaúd-Arábia közötti határ mentén egy nagy víztartó réteg erősen szivattyúzva van a határ mindkét oldalán. A víz iránti kereslet nagyrészt megnőtt a menekülthullámok által átszakított népességnövekedés miatt, köztük az elmúlt évtizedben több mint 1 millió szíriai menekült volt. A rendkívüli vízhiány és a közvízellátás terén mutatkozó nagy különbségek a konfliktusok hatékony összetevői. Jordánia vízügyi helyzete – amelyet régóta válságnak tekintenek – most az instabilitás „forrása” – mondta Jim Yoon, a vezető tanulmány szerzője.