Influenza esetén miért nem érezzük az ízeket?

Bizonyára Önnel előfordult már, hogy olyan betegség gyötörte, melynek hatására még az étel sem esett jól, az elfogyasztott pár falat ízét pedig egyáltalán nem érezte. Ez egy komolyabb vírusos megbetegedés esetén igen gyakori tünet lehet.

[wp_ad_camp_1]

Mi most annak jártunk utána, hogy mi köze lehet az influenzának az ízlelőbimbóinkhoz? Az ételkóstolást, és azok ízének a felismerését a hámsejtek teszik lehetővé. Melyek csoportosan helyezkednek el a nyelven, illetve a szájüregben. Illetve kisebb mennyiségben még előfordulnak a garaton, gégében, illetve a nyelőcső kezdeti szakaszban. Ezekről a szenzoros sejtekről elmondhatjuk, hogy öt ízt különböztetnek meg. Ezek pedig a következők: édes, sós, savanyú, édes, illetve az umamiét. A legutolsó egy bizonyos vegyület, amely glutamint, inozinát és guanilát érzékelését jelenti. Bizonyára sokak számára feltűnt, hogy kihagytuk a csípős ízt. Bizony és ez nem véletlen történt így, hanem szándékosan, ugyanis a csípős íz érzékelése nem más, mint a fájdalom, melyet a szájban és a szájüregben érzünk. Melyet a szájüregben található fájdalomérző receptorokon keresztül észlelünk.

Influenza
Influenza

Amikor azt észleljük, hogy az ízérzékelésünkkel nincs minden rendben, vagy annak csökkenését észleljük, akkor valójában a legtöbb esetben a szaglás megromlásával lehet a gond. Ez pedig egy teljesen tipikus jelenségnek mondható, ha felső légúti megbetegedéssel állunk szemben. Tehát ez a jelenség sokkal gyakoribb őszi és téli időszakban, amikor az influenzás megbetegedések is megszaporodnak. Ám elmondhatjuk, hogy az öröm az ürömben, hogy ez a jelenség csak egy átmenti állapot. Abban az esetben, amikor nem érzünk ízeket, akkor az orrdugulás állhat mindennek a hátterében, ugyanis ellehetetleníti a rágás során felszabaduló aromák eljutását az érzősejtekhez.