Ihat-e alkoholt a kismama?

A terhesség idejére vonatkozó alkohol stoppal minden kismama tisztában van, de vajon mi a helyzet a szoptatás ideje alatt? Ebben az időszakban a kismamának óvakodnia kell-e mindennemű alkoholfogyasztástól vagy esetleg a mértékletesség betartása mellett megengedett egy-egy pohár ital elfogyasztása?

[wp_ad_camp_1]

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a szoptatás ideje alatt nincs szükség az alkoholos italok teljes elutasítására, de mindenképpen indokolt az odafigyelés. A mértékletes, kis mennyiségben fogyasztott alkoholos ital semmilyen káros hatással sincs a babára. A kutatások viszont azt is kimondják, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége nem lépheti túl a test-kilogrammonkénti fél grammot.

Nagyon fontos tudni, hogy alkohol bizonyos százaléka a vérbe jut, ezáltal kerülhet az anyatejbe is. Viszont nem kell aggódni, ha a mérsékelt mennyiségű italozás és a szoptatás után eltelik legalább három óra. Ha az anyuka teljesen megfeledkezett magáról és jelentős mennyiségben fogyasztott alkoholt, akkor legalább 12 órára fel kell hagynia a szoptatással. A kisbaba természetesen nem maradhat táplálás nélkül, így a kieső időszakot megfelelő tápszerrel kell pótolni.

Kismama
Kismama

Az italozást követően a szünet megtartása mindenképpen betartandó, hiszen a kisbabák mája rendkívül fejletlen; valójában csak három hónapos koruk után kezd el rendesen működni ez a szervük. A máj rendes működését megelőző időszakban a legkisebb mennyiségű alkohol is jelentős szervezeti terhelést jelent a babára.

Összességében kijelenthető, hogy a kis mennyiségben fogyasztott alkohol nem jelent semmilyen veszélyt a babára, ha az alkohol fogyasztása és a szoptatás között elegendő idő telik el. Azt viszont tudni kell, hogy a rendszeres alkohol fogyasztás csökkenti a tejtermelést.