Így változtatta meg az életünket a mobiltelefon

Szinte hihetetlen, hogy a szabadidős tevékenységeink milyen drasztikusan átalakultak, mindössze egyetlen évtized leforgása alatt. Hisz annak ellenére, hogy a mobiltelefonok már az ezredforduló környékén megkezdték itthon a térhódító útjukat, ekkoriban a nyomógombos változatokat még szinte kizárólag arra használták, amire egy telefon való.

Hívásra és üzenetküldésre. Persze hatalmas élmény volt, hogy bárhol is jártunk, elértük a barátainkat és végre véget ért az a korszak, amikor csak úgy tudtunk felhívni valakit, ha volt akkora szerencsénk, hogy éppen otthon találtuk. Így aztán könnyen megtalálhattuk egymást egy buliban, vagy egy koncerten, de egy mélyenszántó beszélgetésekkel tarkított esti sétára is sokkal könnyebb volt leszervezni a haverokat. Aztán az érintőképernyős mobilok megjelenésével ez drasztikusan megváltozott. Ma már a telefonálás egy rendkívül sokadlagos dolog, hisz gyakorlatilag a hivatalos – és a félhivatalos – ügyeinket intézzük így, minden másra ott vannak a közösségi oldalak, no meg a chat applikációk.

A legnagyobb változást azonban kétségtelenül az hozta, hogy ma már a zsebünkben ott van az egész internet, amit bármikor elérhetünk, és amiről tudjuk, hogy nagyjából végtelen a mérete és sosem fogy ki a tartalomból. Ezért aztán nem is erőltetjük meg magunkat, hisz sokkal egyszerűbb nyomkodni a telefont, mintsem valódi programokon részt venni. Ez a jelenség pedig úgy tűnik, hogy egy kicsit sem enyhül, sőt, egyre fiatalabban a mobilok rabjává válnak már a gyerekek is. Pedig ennek a függőségnek rengeteg hátránya van, ráadásul minél fiatalabb valaki, azok annál erősebbek. Főleg az igazán kicsikre veszélyes a rengeteg képernyőidő, hisz a kijelzőt nézve nem fejlődik megfelelően a képzelőerejük és a kreativitásuk – jól megfigyelhető, hogy ilyenkor szinte lefagynak és nem is nézik, hanem megbabonázva bámulják a telefont -. Emiatt aztán ha mi, felnőttek nem is tudunk, vagy akarunk visszább venni, arra mindenképpen nagyon fontos lenne odafigyelni, hogy a gyerekek ne a kijelző előtt nőjenek fel, mert a későbbiekben ennek nyomai lesznek, amiket aztán már nagyon nehéz lesz helyrehozni.