Így válasszunk okosan albérletet!

Ez a bejegyzés nem végzős egyetemistáknak szól, hisz ők már jó eséllyel a hatodik érzékük segítségével kiszűrik azokat a jeleket, amik alapján egy tapasztalatlan ember még csak gyanút sem fogna és simán kivenne egy olyan albérletet, amivel utána csak a gondja lesz.

Az albérlet vadászat ugyanis nem egy egyszerű művelet, rengeteg buktatóval jár és számtalan apróságra oda kell figyelni, hogy végül ne járjunk pórul és hónapok múlva ne kezdhessük újra az egész procedúrát. Első lépésként – ha csak nem vagyunk kényszerhelyzetben -, akkor fontos az időzítés. A legjobb, ha még a főiskolások, egyetemisták nagy rohama előtt elkezdünk keresni, hisz nyár közepére általában már az összes jó lakás ki van adva, és amik maradnak, azokkal sokszor valami probléma van. Nézzünk meg több potenciális jelöltet, ne essünk abba a hibába, hogy rögtön az elsőre lecsapunk, hisz könnyen lehet, hogy találnák ideálisabbat. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy az elhelyezkedés – azaz a munkahelytől, vagy az iskolától való távolság – hosszú távon az egyik legfontosabb tényező, ezért ne elégedjünk meg egy távoli helyszínnel, csak azért, mert egy kicsit olcsóbb, vagy mert tetszik a felszereltsége.

Lakás kiadásakor a tulaj általában minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy védje magát az esetleges problémák esetén. Ez bár bérlő szemmel bosszantó lehet, vitathatatlan, hogy teljesen jogos eljárás. Ugyanakkor mi magunk se cselekedjünk másképp és mindenképpen csak szerződéssel költözzünk, ügyelve arra, hogy a számunkra fontos passzusok rá kerüljenek a megállapodásra. Ilyen például a felmondási idő – illetve annak megszegése esetén milyen retorziók lépnek életbe -, de az is, hogy a tulaj évente hány alkalommal jöhet ellenőrizni az ingatlan állapotát. Pontosan állapodjunk meg a rezsiről is. Időszakosan kérjünk elszámolást – azaz ne csak bemondásra történjenek a számlák kifizetései -, és fektessünk nagy hangsúlyt arra is, hogy a szervizelések – hisz egy lakásban nagyon sok minden elromlik időnként – milyen határidővel és kinek a költségére történjenek. Fontos, hogy minden apró részletet tartalmazzon a szerződés, mert így kerülhetők el a későbbi vitás helyzetek. Ez nem csak a bérbeadó, de az albérlő érdeke is, úgyhogy nagyon figyeljünk oda, mielőtt aláírunk bármit.