Így válasszunk megfelelő sportcipőt!

Sportolni nem csak azért jó, mert karban tartjuk vele a fizikumunkat, hanem azért is, mert tartást ad, és szellemileg is sokkal erősebbnek érezzük magunkat, ha rendszeresen mozgunk. Épp ezért ideálisabb, ha valami olyat választunk, amit – legalább jó idő esetén – a szabadban is lehet végezni, hisz a természet közelsége még inkább feltölt.

Legyen szó futásról, túrázásról, vagy épp kerékpározásról, mindig tartsuk észben,hogy a biztonság az elsődleges szempont, és mindig nagyon figyeljünk oda a részletekre, mielőtt belevágnánk az edzésbe. Ahogy motorozni, vagy épp búvárkodni sem indulnánk el megfelelő védőfelszerelés nélkül, úgy futni, vagy biciklizni sem bölcs döntés így tenni. Persze kézenfekvő felvenni a jól megszokott cipőnket a kocogáshoz, vagy egy híresebb túraútvonal felfedezéséhez, ám jó, ha észben tartjuk, hogy nem véletlenül fejlesztenek a nagy gyártók különféle lábbeliket az eltérő mozgásformákhoz. Bár érthető a gyanú, miszerint ez nem több marketingfogásnál, és így próbálnak rávenni minket, hogy minél többet vásároljunk, az igazság az, hogy nagyon is lényeges, hogy miben indulunk neki.

Amennyiben nem akarunk kockáztatni egy – nagyon nehezen gyógyuló – bokasérülést, illetve nem szeretnénk, hogy a nap végére csak a fájdalom maradjon emlékül, akkor jobban tesszük, ha az adott sporthoz – illetve mozgásformához – megfelelő lábbelit vásárolunk. A cipő kiválasztásakor nyugodtan kérjük ki az eladók, szakemberek segítségét, ugyanis nagyon sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy a számunkra tökéletes darabot megtaláljuk. Épp ezért mindig szaküzletben keresgéljük, hisz ott pontosan tudni fogják, hogy ahhoz a terephez, mozgásformához milyen felépítésű, talpú lábbeli a jó választás. Soha ne rendeljünk sportcipőt, hisz elengedhetetlen, hogy tökéletesen passzoljon a lábfejünkre, ezt pedig csak úgy tudjuk megoldani, ha személyesen felpróbáljuk, mielőtt döntenénk. Áldozzunk erre időt és energiát, mert egy esetleges sérülés hosszú hónapokra visszavethet minket.