Így válassz játékot a gyereknek!

A játékok fajtáinak se szeri, se száma, az üzletek polcai roskadásig vannak a zenélő, csörgő-zörgő, színes és mindent tudó csecsebecsékkel. Nem kis fejtörést jelent a szülők számára a döntés, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb a csemetének. A gyerek érdeklődési körén és életkorán túl az egyik legfőbb szempont a biztonság.

[wp_ad_camp_1]

Amikor játékot választunk, a gyerek korát alapvetően érdemes figyelembe venni. Hol tart a képességeinek fejlődése tekintetében, milyen mozgásokat tud pontosan, koordinálva végezni és mi az, amit még fejlesztenie kell. Egy babának olyan játékok a legideálisabbak, melyeket meg tud fogni, nézegethet, megvizsgálhat, benyomást szerezhet a különböző felületekről, formákról, színekről és hangokról.

Gyerekjáték
Gyerekjáték

Iskolás korú gyermekek már jól elboldogulnak a több apró darabból álló készletekkel, de ennél kisebb gyereknek ne adjunk a kezébe ilyesmit. A kis darabok magukban hordozzák a fulladásvesély kockázatát, elég egy óvatlan pillanat és máris a kicsi szájában vannak, főleg a fogzás idején, amikor a gyerekek mindent automatikusan a szájukba vesznek. Olyan játékot se válasszunk, ami ugyan nagy, de apró kis részek könnyen leválhatnak, letörhetnek róla.

Érdemes olyan játékokat keresni, melyek ösztönzik a kreativitást, feladat elé állítják a kicsiket. A mechanikus játékok önmaguktól működnek, ezáltal elveszik az esélyt a gyerektől arra, hogy a szó valódi értelmében játsszon, gyakorlatilag csak működtet egy előre elkészített és pontosan megtervezett tárgyat.