Így utazzon a gyerek az autóban

Az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődés volt tapasztalható. Ezt persze némileg a bolygónk is megsínylette, ám vannak olyan területek, amik hatalmas ütemben léptek előre.

Nem is kell túlságosan messzire visszamennünk az időben, elég, ha a hetvenes, nyolcvanas éveket nézzük. Ekkoriban a közlekedésbiztonság egészen mást jelentett, mint napjainkban. Nem volt téli gumi, ESP, vagy függönylégzsák. Akkoriban inkább jobban odafigyeltek egymásra a közlekedők, amit persze a nyugodtabb tempójú élet is elősegített. Mostanság ez már nem jellemző, mindenki rohan, mindenki siet, és hatványozottan igaz ez az utakra. Nem csoda hát, ha egyre elterjedtebbek a városi terepjárók, hisz mindenki egyre nagyobb, masszívabb járműben szeretne ülni, hogy koccanás, vagy baleset esetén minél inkább védve legyen.

Ugyanígy, ha megfigyeljük, akkor jól látszik, hogy a gyerekbiztonság az autókban évtizedekkel ezelőtt gyakorlatilag nem is létezett. Jó esetben a hátsó ülés (közepe) volt a gyerkőc pozíciója, hogy jól kilásson előre, és a legtöbbször még a biztonsági öv sem volt bekötve. Ma már egészen más a helyzet, és nem csak a lehetőség adott arra, hogy a lehető legnagyobb biztonságban utazzon csemeténk, hanem a KRESZ ki is mondja, hogy hogyan szabad beültetni, illetve fektetni az apróságokat a kocsiba. A kötelező előírásokon túl azonban mi is tehetünk pluszban azért, hogy egy esetleges baleset bekövetkezte ne végződjön nagyobb tragédiában. Emiatt gyermekülést mindig nagyon körültekintően válasszunk, törekedjünk a lehető legjobb minőségre. Amíg csak lehetséges, a gyermekünk utazzon a hátsó ülésen, menetiránynak háttal. Ha megoldható, mindenképpen használjuk az ISOFIX-rendszert, hisz jóval masszívabb, mint ha csak simán biztonsági övvel rögzítenénk az ülést. Ugyan elég nagy költséget jelent, de érdemes elgondolkodni egy légzsákkal szerelt gyermekülés beszerzésén, ütközéskor ugyanis a villámgyorsan kinyíló légzsákok megakadályozzák, hogy a gyerkőc feje előre csapódjon, amivel súlyos sérülések járhatnak. A legfontosabb azonban, hogy kivétel nélkül, mindig kössük be a gyereket, soha egyetlen percre se vegyük ki az üléséből menet közben.