Így ügyelj a gyermek folyadékbevitelére!

A szakemberek évtizedek óta hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos, hogy kellőképp hidratáltak legyünk, ám még így is hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a nap folyamán eleget igyunk.

Persze ma már számtalan okos ötlet született annak érdekében, hogy ilyen szempontból megkönnyítsék az életünket – gondoljunk csak például a különféle alkalmazásokra, amelyekkel nem csak pontosan tudjuk követni a folyadékbevitelt, de megfelelő időközönként figyelmeztet is az ivásra -, ám sokszor még ez sem elegendő. Pedig számtalan negatív élettani hatása van annak, ha nem fogyasztunk elég folyadékot, és ez felnőttként is komoly problémákhoz vezethet, ám gyermek- és fiatalkorban még hangsúlyosabb kérdés ez, főképp azért, mert a kisgyermekek a játék és a különböző tevékenységek hevében képesek teljesen megfeledkezni az ivásról, még akkor is, ha amúgy már szomjasak.

Szülőként ilyenkor a mi feladatunk, hogy gondoskodjunk arról, hogy a rengeteg tennivaló közben a gyerkőc eleget igyon. Persze örök kérdés, hogy mennyit – és mit – kellene fogyasztania, szerencsére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kiadott egy ajánlást ezzel kapcsolatban, amihez érdemes tartani magunkat. Eszerint a folyadékbevitel vázát minden esetben a víz adja, ezt lehet kiegészíteni különböző – egészséges – italokkal, gyümölcslevekkel. A serdülő – és a tini – lányok számára körülbelül napi két liter folyadék az optimális, a fiúknak ennél valamivel többre van szüksége – 14 éves kor fölött inkább két és fél liter legyen a minimum mennyiség -. Kisgyermekek esetében a kizárólag anyatejes táplálás idején általában nem szükséges külön folyadékpótlás – tápszer esetében nagyjából 7 dl a kívánt mennyiség fél éves korig -, ezt követően pedig egy éves korig nagyjából napi 1 liter, és ezt kell emelni nyolc éves korig körülbelül bő másfél literre. Természetesen sokat nyom a latba, hogy mennyire él aktív életet a gyerek, mennyi gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt, ám a fent említett mennyiségek elfogyasztása az optimális fejlődés érdekében iránymutatásnak tökéletesek.