Így termesszünk fűszernövényeket otthon

Bármely nemzetiség konyháját is vesszük górcső alá, előbb-utóbb arra a következtetésre fogunk jutni, hogy az ízek lelkét a fűszerek és azok karakterei adják. Aki pedig gyakorlott ételkészítő és napi rendszerességgel sürög-forog a konyhában, az hamar rádöbben, hogy bár jó, ha van otthon mindenből szárított és könnyen tárolható verzió, a friss fűszernövénynél zamatosabb nem nagyon van.

Sajnos – főképp a nagyobb városokban – elég nehézkes ezek beszerzése, hisz legkönnyebben a szupermarketekben akadhatunk rájuk, emellett pedig a termelői piac az, ahol nyaranta beszerezhetünk frissen szedett, vagy vágott fűszernövényeket. De ennél sokkal egyszerűbb, ha mi magunk termesztjük, ám mi van akkor, ha nem áll ehhez rendelkezésre egy nagy udvar, mert tegyük fel egy kicsi lakásban lakunk a belváros közepén?

Nos, szerencsére ez sem igazán akadály. Míg egy garzonban nem igazán érdemes nekiállni paradicsomot, vagy paprikát nevelgetni – még akkor sem, ha van erkély -, hisz a befektetett energia és a növények hozama nem lesz egyensúlyban, addig a fűszernövényekkel egész más helyzet. Ezek a zöldek ugyanis kimondottan szeretik, ha nem a szabad földben vannak elhelyezve, hanem cserépben – vagy ládában – növesztik, megfelelő, tápdús talajban. Érdemes kihagyni a kísérletezést és nem magról vetni, hanem kész palántát vásárolni és azt elültetni. Ehhez nem kell más, mint egy megfelelő méretű cserép – ne legyen se túl nagy, se túl kicsi – és jó minőségű föld. A legegyszerűbb, ha készen kapható, zacskós virágföldet veszünk. A különböző fűszernövényeket ültessük külön cserépbe – arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy ezeknek az alja lyukacsos legyen, mert a vízelvezetés kulcsfontosságú -. Ha ezzel megvagyunk, akkor már nincs más dolgunk, mint rendszeresen öntözni, és olyan helyre rakni őket, ahol elegendő napfény éri a növényeket.