Így téliesítsd az autód!

Ősszel, a hideg idő beálltával minden gépjármű tulajdonosnak saját érdeke, hogy autóját felkészítse a téli időszakra. A nedves, jeges út, és az alacsony hőmérséklet ugyanis próbára teszi négykerekűnket, így a legfontosabb lépéseket mindenképpen érdemes még az első fagy beállta előtt megtennünk.

A legtöbbet talán az abroncsokról lehet hallani, nem véletlenül. Az autó tapadása hideg aszfalton egészen más, mint nyáron egy száraz, meleg útszakaszon, a jeges, havas időjárás pedig még több veszélyt rejt magában. Ezért ajánlják a szakemberek, hogy amikor tartósabban beköszönt a hidegebb idő (azaz a 7 Celsiusnál alacsonyabb hőmérséklet), akkor ne várjunk tovább és cseréljünk téli gumira. Csúszósabb úton ha lehet, még fontosabb, hogy a fékek állapota kifogástalan legyen. Érdemes tehát a gumicserével együtt ellenőrizni a fékek (mind a betétek, mind a tárcsák) állapotát, így ha esetleg valamelyik cserére szorulna, akkor egy szereléssel kivitelezhető a művelet.

Ezzel azonban még nem tudtuk le autónk téliesítését, hisz még sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy könnyebbé tegyük a hideg időben való közlekedésünket. Szükséges lehet az ablaktörlők cseréje, mert az esős idő beköszöntével nagyon fontos, hogy a szélvédő tisztítása minden esetben biztosított legyen. Ekkor érdemes a szélvédőmosó folyadékot is télire cserélni, hisz a nyári változatban nincs fagyálló adalék, és fagy esetén nem csak használhatatlanná válik folyadékunk, de a csöveket is tönkreteheti. Ha már folyadék: talán az ablakmosónál is fontosabb a hűtőfolyadék ellenőrzése. Minden téliesítés alkalmával érdemes legalább mínusz 30 Celsius fokosra beállítani a hűtővizet és kétévente teljesen cserélni azt. Végül pedig jégoldóval jól kenjük meg a zárakat időnként, hisz semmi sem bosszantóbb egy fagyos reggelen, mint egy kinyithatatlan kocsiajtó. A tisztításra kellemetlen időben sokan nem gondolnak, pedig kellene: a sózott utak nagyon hamar tönkreteszik a karosszériát, ezért ősszel és télen is rendszeresen menjünk el autómosóba és alaposan veressük le a kocsi alját is.