Így tegyünk a szájszag ellen!

Kevés kínosabb dolog létezik a rossz szájszagnál,  hisz sok esetben mi magunk észre sem vesszük, hogy a leheletünk hagy némi kívánnivalót maga után, aztán amikor végül rádöbbenünk, hogy nagyon is ez a helyzet, akkor szégyenkezve végiggondoljuk, hogy vajon hány ember életét keserítettük már meg vele.

Persze ez időnként bárkivel megeshet, ám épp ezért érdemes néha önellenőrzést tartani – a bátrabbak megkérhetik egy barátjukat is, hogy mondjon véleményt -, ami fél perc alatt megvan, és rengeteg problémától megóvhat. Nem kell mást tenni, mint valahol megnyalni a bőrünket – praktikusan ez lehet mondjuk a csuklónk, vagy az alkarunk – és várni egy kicsit, míg a nyál megszárad. Ezután már csak meg kell szaglászni az érintett területet, és az igazság máris napvilágot lát. Ha pedig azzal szembesülünk, hogy kellemetlen az illat, akkor alaposan utána kell járni annak, hogy mi okozza, hisz a kellemetlen lehelet nem csak kínos, de komoly egészségügyi problémákat is jelezhet.

Megesik, hogy csak olyan ételt fogyasztottunk, ami hírhedt módon nem tesz jót a szájszagnak – ilyen például a fokhagyma, vagy a vöröshagyma -, ám ha erről nincs szó, akkor érdemes a szájhigiénia irányában keresgélni az okokat. A legtöbb esetben ugyanis ez lesz a ludas, a kellemetlen illatokért általában a baktériumok tehetők felelőssé. Ezek hajlamosak megtelepedni az ínyünkön, a fogak között, de még a nyelvünkön is. Szerencsére könnyű ellene tenni, mindössze arra van szükség, hogy a fogmosás alaposságát új szintre emeljük. Ne elégedjünk meg a kétperces szabállyal, alaposan tisztítsuk meg az ínyünket is, és naponta kétszer fogselymezzünk, így a közökben lévő ételmaradéktól is meg tudunk szabadulni. Ugyancsak fektessünk nagy hangsúlyt a nyelvünk tisztítására – kaphatóak kimondottan erre a célra is alkalmas fogkefék -, illetve miután végeztünk, alkalmazzunk szájvizet, ami segít fenntartani a kellemes illatot. Ha ez sem segít, akkor viszont előfordulhat, hogy egy szuvas fog tehet mindenről, így ilyen esetben mindenképpen keressünk fel egy fogorvost, aki alaposan átnézi  az egész szájüreget és kezeli a fennálló problémákat.