Így spóroljunk az energiával otthonunkban

A tudatos energiafelhasználás napjainkban fontosabb, mint valaha. A költségeink kordában tartása miatt is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a pazarlás elkerülésére, ám legalább ennyire érv a környezettudatosság is ebben a kérdésben.

Sokan azért nem foglalkoznak ezzel, mert a spórolás és a fogyasztás visszaszorítása egyfajta kényelmetlenségként jelenik meg a gondolataikban, pedig erről szó sincs. A felesleges energiapocsékolás elkerülése ugyanis nem azt jelenti, hogy lemondunk a megszokott komfortról, csupán azt, hogy tudatosan törekszünk arra, hogy ne pazaroljunk. Ehhez pedig nem szükséges drasztikus lépéseket tenni, csak rá kell szánni egyszer az időt, és végiggondolni, hogy mi az, amivel csökkenthetjük a fogyasztásunkat, illetve otthonunk mely részei optimalizálatlanok az energiafelhasználás szempontjából. Amikor ez a téma kerül szóba, akkor sokaknak a világítás és a fűtés ugrik be elsőként, és valóban érdemes ezzel a kettővel kezdeni, ám meglepő lehet, hogy azok, amikre talán nem is gondolnánk, szintén rengeteget fogyaszthatnak feleslegesen.

A világítás kapcsán két dologra kell csak odafigyelni. Az egyik, hogy mindenhol energiatakarékos izzókat használjunk – a LED-es megoldások már teljességgel tökéletesek -, a másik pedig, hogy még ezeket se hagyjuk égve, amikor nincs szükségünk a fényre. A fűtés már egy nehezebb dió, és szakember segítségét igényli, hisz alaposan ki kell számolni, hogy melyik megoldással járunk a legjobban. Fontos tudni, hogy első lépésként mindig a ház – avagy lakás – szigetelését kell rendbe tenni, hisz bármennyire is hatékony a fűtési rendszer, ha a szigetelés nem megfelelő, akkor rengeteg energia veszik kárba. Ugyancsak fontos azonban a háztartási gépek időnkénti felülvizsgálata. Egy rosszul működő hűtő, vagy egy napi szinten használt – elavult – mosó-, illetve szárítógép ugyanis éves szinten meghökkentő mennyiségű plusz áramot képes fogyasztani, és könnyen lehet, hogy ha cseréljük, rövid idő alatt megtérül az áruk. Érdemes tehát legalább évente egyszer rászánni pár órát arra, hogy megvizsgáljuk, hogy mi mennyit fogyaszt, és amennyiben szükséges, optimalizálni, hisz hosszú távon ez lesz a megoldás a pénztárcánk és a bolygó védelmének érdekében.