Így óvjuk a hajunkat!

Noha a bőr egészségére sokan nagyon odafigyelnek – például rendszeresen használnak testápolót, fényvédővel csökkentik a napsugarak okozta káros behatásokat -, addig a hajunk állapotára és egészségére már sokkal kevesebb figyelmet szentelünk.

A legtöbben csak akkor kapnak észbe, amikor már valami baj van. Töredezett, vagy épp zsíros haj, vagy végső esetben fokozott hajhullás, ezek mind a nem megfelelő karbantartás eredményei, ami a nőket és a férfiakat egyaránt sújthatja. A hajápolás ugyanis sokunknál nem több egyszerű rutinnál és mint oly sok minden esetében, itt is gyakori, hogy ez a rutin rossz berögződéseken alapul. A hajunk ugyanis – bár fiatalon még nem így gondoljuk – egy rendkívül érzékeny rendszer, amely minden elemére nagyon kell vigyázni, ha azt szeretnénk, hogy még idős korunkban is gyönyörű hajkoronánk legyen. A leggyakoribb hiba, amit a legtöbben elkövetnek – főleg férfiak – az a túl gyakori hajmosás.

A hajat ugyanis természetes olajréteg védi, amit a mosás során eltávolítunk. Szervezetünk ez ellen úgy védekezik, hogy még több olajat termel, aminek a végeredménye a zsíros haj, amit egyre sűrűbben mosunk majd. Ez ellen csak úgy tudunk védekezni, ha szép fokozatosan egyre ritkábban mossuk meg, méghozzá szigorúan a hajtípusunknak megfelelő samponnal és ápolószerekkel. A másik, amivel nagyon sokat árthatunk, az a haj szárítása. A vizes haj ugyanis rendkívül sérülékeny, épp ezért megtörölni sem szabad hirtelen és erős mozdulatokkal, inkább csak áztassuk fel róla a vizet, majd hajszárítóval végezzük el a munka oroszlánrészét. Semmiképp se vasaljuk ki, vagy fésüljük át durván, amíg nedves, mert nagyon könnyen roncsolódnak ilyenkor a szálak. Ilyen megfontolásból érdemes nem ragaszkodni egyfajta frizurához, hisz ha mégis így teszünk, akkor nagyjából mindig ugyanott törjük meg a hajat, ami végül maradandó károsodáshoz vezethet. Legyünk óvatosak és körültekintőek, a vegyszeres megoldásokat pedig – mint amilyen a festés is – mindig bízzuk szakemberre.