Így lassítod az anyagcserédet, észrevétlenül

Az elhízás rendkívül komoly problémát jelent, hisz a fejlett országok népességének egy igen jelentős részét érinti. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett azonban fájóan kis hangsúlyt kapnak az anyagcsere folyamatok.

Pedig szinte észrevétlenül lassítjuk ezeket, ezzel pedig gyakorlatilag lehetetlenné tesszük a fogyást, még akkor is, ha a kalória bevitelre közben odafigyelünk. Ennek a legfőbb oka az, hogy a legtöbben nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy milyen – amúgy sokszor ártalmatlannak tűnő – szokásokkal is lassítjuk az anyagcserénket, emiatt aztán fel sem merül bennünk a gondolat, hogy fel kellene hagyni ezekkel. Ezek közül a legjelentősebb és egyben a legtöbb embert érintő az a folyadékbevitel kérdése. Persze vannak, akik rendkívül tudatosan állnak hozzá ehhez a témához, de a modern kor egyik káros velejárója, hogy egész egyszerűen elfelejtünk eleget inni. A klimatizált irodában dolgozva ráadásul meg sem szomjazunk igazán, hisz egy állandó – kellemes – hőmérsékleten töltjük szinte az egész napot.

A szervezetünknek ugyanakkor szüksége lenne a vízre és nem csak azért, hogy sejtjeink kellően hidratáltak legyenek, hanem azért is, hogy a emésztésünk zökkenőmentesen működhessen. Ugyanez a helyzet az étkezéssel is, ám nem egészen úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Ugyanis se a túl kevés, se a túl sok mennyiség nem tesz jót az anyagcsere folyamatoknak, ahogy az is igen nagy galibát képes okozni, ha az egész napi adagot mondjuk a vacsora során próbáljuk meg bepótolni. Ilyenkor ugyanis szervezetünk raktározó üzemmódba kapcsol – tekintve, hogy nincs egy rendszer, emiatt pedig kétséges a következő tápanyag adag érkezése -, és nem csak hogy ez a raktározás zsír formájában történik, de ezzel párhuzamosan az anyagcsere is lassul. Érdemes tehát nagyon odafigyelni arra, hogy ne csak rendszeresen, egész napra elosztva igyunk, hanem hogy az étkezést is így oldjuk meg.