Így könnyítsük meg a vasalással járó nyűgöket!

Vitathatatlan, hogy manapság már sokkal egyszerűbb dolga van annak, aki vezeti a háztartást, hisz a technika fejlődésével a házimunkák jelentős részét már nem kell kézzel elvégeznünk.

Évtizedekkel ezelőtt még egy egész délutánt igénylő program volt egy mosás, ám a mosógépek elterjedésével ez a töredékére csökkent. Ma már nem hogy nem kell kisöpörni az egész házat, de még csak a porszívót sem kell kézbe vennünk, ha nem szeretnénk, hisz a robotizált verzió elintéz helyettünk mindent. A heti több órán át tartó mosogatás is már csak egy ködbe boruló rossz emlék, hisz a mosogatógép nálunk sokkal alaposabban és takarékosabban tisztítja edényeinket. Ám még mindig van egy olyan házimunka, aminek sajnos neki kell állnunk és végig kell szenvedni, ez pedig nem más, mint a vasalás. Noha mind ismerünk olyan háziasszonyt, aki – azt mondja, hogy – szeret vasalni, valójában a nagy többség a háta közepére nem kíván több órát ácsorogni a vasalódeszka mellett. Szerencsére a nagy gyártók már kísérleteznek vasaló – pontosabban gőz – gépekkel, ám a technológia még nem tökéletesen kiforrott, és egyelőre meglehetősen drága.

Így hát nem marad más, mint kitartónak lenni, illetve bevetni pár trükköt, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat. Sok időt megspórolunk például azzal, ha szisztematikusan haladunk a ruhadarabokkal. Mindig haladjunk a kényestől a strapabírók felé, így nem kell folyamatosan variálni a hőfokkal. Használjuk a vasaló permetező részét rendszeresen, hisz nagyban megkönnyíti a makacs ráncok eltávolítását. Ugyanakkor – ha van – akkor hívjuk segítségül a szárítógépet. Kicsit vizezzük meg a ruhadarabokat – épp hogy némi permettel – és rövid időre tegyük be a szárítóba. A kisebb ráncokat hatékonyan el tudjuk tüntetni így. A legegyszerűbb azonban az, ha nem vasalunk, azaz úgy készítjük elő a ruhákat, hogy azok ne gyűrődjenek meg. Ehhez csupán pár dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy ne tömjük meg nagyon a mosógépet. Mosás után – az érzékeny, nyúlásra hajlamos anyagú darabok kivételével – rázzuk ki a ruhákat és kisimítva, vagy vállfára téve hagyjuk azokat megszáradni. Így nem, vagy csak minimálisan lesznek gyűröttek és rengeteg időt megspórolhatunk.