Így kerülheted el a vesekő kialakulását!

A vesekő kialakulása jelenleg minden huszadik embert érinti hazánkban, ami pedig még ennél is riasztóbb adat, az az, hogy ez az arány évről-évre növekvő tendenciát mutat. Noha laikusként hajlamosak vagyunk legyinteni a problémára – hisz nem egy életveszélyes betegség -, akinek már volt benne része, az jól tudja, hogy hatalmas fájdalommal jár, és a kezelése is igen kellemetlen élmény lehet.

A kialakuló kövek mérete igen változó, az egész aprótól kezdve szinte ijesztően nagy is lehet, ám szerencsére nem mindig okoz problémát – főképp a kisméretűek hajlamosak spontán távozni a vizelettel -. Amikor azonban elzáródáshoz vezet, az görcsös fájdalommal jár, méghozzá olyan erőssel, ami azonnali beavatkozást igényel. Ilyenkor ultrahangos technológiával megpróbálják szétrobbantani a követ sok apró darabra – melyek így külön beavatkozás nélkül távozni tudnak -., ám ha ez nem jár sikerrel, akkor csak a műtéti beavatkozás segíthet. Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, ahhoz az kell, hogy odafigyeljünk azokra a rizikófaktorokra, amelyek a vesekő kialakulásáért felelősek.

Sajnos sokat nyom a latban a genetika is, erre természetesen nincs ráhatásunk, ám emellett rengeteg olyan tényező van, ami emeli a betegség megjelenésének a kockázatát. A legfőbb ilyen az a folyadékbevitel kérdése. Nem csak az nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiséget igyunk – azaz legalább 2-3 litert naponta, az életmódunktól és a környezettől függően -, hanem az is, hogy ezt megfelelően elosztva tegyük. Az ugyanis nem túl szerencsés, ha csak délután döbbenünk rá, hogy egész nap nem ittunk és ekkor gyorsan, egy szuszra pótoljuk a napi mennyiség nagy részét. Ugyancsak oda kell figyelni a só bevitelre is, ha ugyanis túlzásba esünk, az nem csak a keringési rendszerünkre és a szívünkre nézve lehet ártalmas, de a vesekő kialakulását is elősegíti. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy változatos, könnyű ételeket fogyasszunk, és hogy rendszeresen mozogjunk.