Így kerüld el az őszi melankóliát

Noha a köznyelvben sokkal inkább megtelepedett a tavaszi fáradtság kifejezés, bizony az őszi időszak sem kegyelmez legtöbbünk energiaszintjének. Véget ér a napsütéses, vidám időjárás, ráadásul az óraátállítással járó hercehurca is csak ront a kedvünkön.

Szinte lehetetlen hozzászokni, hogy már kora délután sötétedni kezd, ilyenkor pedig elérhetetlenül távolinak tűnik a következő tavasz. Ez pedig nem csak szellemileg, de testileg is megterhelő tud lenni. Egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy egyre nehezebben kászálódunk ki az ágyból reggelente, és este már alig várjuk, hogy újra álomra hajthassuk a fejünket. Sajnos azonban a feladataink nincsenek tekintettel erre az állapotra és a rengeteg – kedvtelenül elvégzett – kötelesség végül oda vezet, hogy egész nap letörtnek, gyengének érezzük magunkat. Ilyenkor aztán próbálunk kiutat keresni a helyzetből, ám egy plusz kávé, vagy energiaital nem sokat segít, ráadásul sokszor még akkor sem érezzük, hogy kipihentebbek lennénk, amikor jóval többet alszunk a szokásosnál.

A megoldás ugyanakkor egyszerűbb, mint gondolnánk, még ha nem is feltétlen kényelmes. Szervezetünk ugyanis egy kicsit másképpen működik, mint ahogy azt hisszük és a krónikus fáradtság ilyenkor nem orvosolható egyre több pihenéssel, sőt. Minél többet lustálkodunk, annál gyengébbnek fogjuk érezni magunkat, így pedig egy ördögi körbe kerülhetünk. Ehelyett aktivizálni kell magunkat és kellő egyensúlyt teremteni a mindennapjainkban ahhoz, hogy a külső hatásokat ellensúlyozni tudjuk. Ennek legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás. Nem kell hirtelen nagy túlzásokba esni, ám minden nap sportoljunk legalább 10-20 percet és persze az sem árt, ha emellett heti 1-2 alkalommal egy komolyabb edzést is beiktatunk. Ha ezt betartjuk és közben figyelünk a folyadékbevitelre, a vitaminfogyasztásra és az egészséges táplálkozásra, akkor rövid időn belül azt tapasztaljuk majd, hogy újra energikusnak érezzük magunkat.