Így fogyasszuk le a túlsúlyos macskát!

Az emberek bizonyos népcsoportjainál – általában a bennszülöttek körében – is megfigyelhető, hogy a kövérséget tekintik egészségesnek. Noha a legtöbben jól tudjuk, hogy ez nemhogy nem így van, de épp az ellenkezője igaz, valahogy a házi kedvenceink esetében sokkal elnézőbbek vagyunk.

A szomorú igazság azonban az, hogy négylábú társaink esetében a túlsúly – főképp, ha az nagy méreteket ölt – még talán veszélyesebb is, mint nálunk, embereknél. Ugyanis nem csupán a szívükre és a keringési rendszerükre kimondottan veszélyes, drasztikusan lecsökkenti a várható élethosszukat is. Emellett pedig számolnunk kell azzal is, hogy az ízületek is akkora plusz terhelésnek vannak kitéve, ami rövid távon tönkreteheti azokat, így idővel a járás is nehézkessé, sőt fájdalmassá válhat az állat számára. A legegyszerűbb módszer ennek kivédésére a megelőzés. Pontosan kimért mennyiségű eledellel – és nagyon visszafogott jutalomfalat adagokkal – könnyedén kordában tarthatjuk az állat testsúlyát.

Azonban ha már megtörtént a baj, és cica elhízott, akkor fontos, hogy minél előbb lépjünk és kezdjük meg a fogyókúráját, hisz ez egy időigényes és nehéz folyamat. Fontos, hogy ne tegyünk drasztikus lépéseket, mert a hirtelen súlyvesztés az állat esetében is komoly egészségügyi problémákat okozhat – például zsírmáj kialakulásához vezethet -. Ehelyett folyamatosan csökkentsük az eledele mennyiségét – kis lépésenként, mondjuk hetente öt százalékot -, illetve próbáljunk meg áttérni kimondottan diétás tápra, melyet állatgyógyászati szakboltokban tudunk a legkönnyebben beszerezni. Emellett figyeljünk oda arra is, hogy a cica eleget mozogjon. Mivel a legtöbb macskát nem igazán lehet sétáltatni – bár van, amelyik elviseli a pórázt -, így a legkönnyebben játékkal tudjuk rávenni arra, hogy mozogjon. Iktassunk be rendszeresen rövidebb foglalkozásokat és legyünk türelmesek, hisz hosszú hetek – nem ritkán hónapok – kérdése, mire a kívánt testsúlyt eléri az állat.