Így előzzük meg a térdsérüléseket!

A rendszeres sport nagyon fontos, hisz nem csak az állóképességet növeli, de elengedhetetlen az egészségünk hosszú távú fenntartása miatt is. Legyen szó akár súlyzós edzésekről, akár tornáról, vagy atlétikáról, az ízületek minden esetben nagy terhelésnek vannak kitéve.

Különösen igaz ez a térdre, főképp, ha az egyik legnépszerűbb testmozgást, a futást gyakoroljuk, de persze például guggolásnál – és még száz másik gyakorlatnál – is nagy erőt kell kifejtenie. Éppen ezért akik rendszeresen végeznek különféle edzéseket, azok nagy része az évek folyamán előbb, vagy utóbb sajnos találkoznak valamilyen térdsérüléssel, legyen az porckopás – azaz elülső térdfájdalom -, vagy szalag probléma – ilyen esetben a széles szalag a csonthoz ér, ez váltja ki a problémát -. Akárcsak a boka, vagy a váll, sajnos a térd is problémássá válik amennyiben túlerőltetjük, és ha nem figyelünk oda rá, akkor egy eleinte ritkán jelentkező panasz könnyen állandóvá válhat. Ezért aztán nagyon fontos, hogy minden lehetséges óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy az ízület megsérüljön.

Ennek első lépcsőfoka az, hogy mindig nagy hangsúlyt fektetünk a bemelegítésre és a nyújtásra. A futással kapcsolatos sérülések zöme ebből fakad, ugyanis a látszattal – és a tévhittel – ellentétben a futás egy rendkívül összetett és bonyolult sport, ahol nagyon fontos a megfelelő technika és előkészület. Emellett pedig az is lényeges, hogy a lábunkra tökéletesen illő cipőben induljunk el futni – sőt, bármilyen más sportot űzni -, hisz az csak úgy tartja rendesen az alsó végtagot. Figyelni kell arra is, hogy nehogy túleddzük magunkat, hisz az az izmaink mellett a szalagok és az ízületek is sérülhetnek, ráadásul – főleg a futók közül – sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak egyfajta edzésmunkát végeznek, ezért a hátsó combizom jóval erősebb lesz, mint az elülső, ami így hosszútávon problémákat okoz majd. Végül, de nem utolsósorban a táplálkozásra – főképp az ásványianyag bevitelre – is nagy hangsúlyt kell fektetni. Rendszeres sportolás mellett lényeges a plusz kalcium bevitel, és a glükozamin-kondroitin kettős napi szintű fogyasztása is.