Így csökkenthetjük számottevően a rezsiszámlát

A családok kiadásainak nagy része az étkezésre és a rezsiszámlákra megy el. Míg az előbbin elég nehéz jelentősen spórolni – ha csak nem adunk lejjebb a minőségből, ami nem biztos, hogy jó ötlet -, addig a különböző közmű számlákon bizony a legtöbb esetben jócskán vissza lehet vágni, persze tudatos odafigyeléssel.

Ugyanis nap, mint nap rengeteg energiát – és ezzel együtt pénzt – pocsékolunk el úgy, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük. Amikor tehát úgy érezzük, hogy a havi rezsi jóval magasabb annál, mint amit indokoltnak gondolnánk, érdemes végigmenni a lakáson helyiségről helyiségre és átnézni, hogy mivel tudnánk a költségeinken faragni. Természetesen vannak olyan tényezők, melyek az egész lakásra kiterjednek, ilyen például a világítás korszerűsítése. Mindenhol kizárólag LED lámpákat használjunk, hisz ezek töredék mennyiségű áramot fogyasztanak a többi izzóhoz képest. Ugyancsak érdemes elgondolkodni a nyílászárók cseréin. Ez ugyan egy nagy befektetés, de hosszú távon biztosan megtérül, hisz a fűtésre – és bizony nyáron a hűtésre – fordított energia mennyiség akár negyedével is csökkenhet. Ugyanilyen megfontolásból érdemes a ház külső szigetelését is megcsináltatni, amennyiben még nem lenne meg. Ugyancsak érdemes megfontolni a fűtés korszerűsítését is – akár napelemes megoldásra -, mert rengeteget spórolhatunk vele.

Ha ezek a nagyobb beruházások megvannak, akkor már csak az apró dolgokra kell odafigyelni. A vízfogyasztás csökkenthetjük, ha mosogatógépet használunk kézi mosogatás helyett, illetve a fürdőben a zuhanyfejet cseréljük le takarékosra, amely csak 5-6 liter vizet enged át percenként. Figyeljünk oda arra is, hogy semmilyen elektronikai eszköz ne legyen bedugva a konnektorba, ha már nem használjuk, ugyanis készenléti módban is fogyasztanak – összességében nem is keveset -. Ha gyerekek vannak a háztartásban, akkor az égve maradt lámpa mindig probléma – pl. a folyosókon -. Ahol megoldható, ott tetessünk fel mozgásérzékelőt. Ügyeljünk arra is, hogy a hűtő, illetve a fagyasztó a szükséges hőmérsékletre legyen beállítva. Öt Celsius fok bőven elég a hűtőben, a fagyasztóban pedig mínusz tizennyolc alá teljesen felesleges mennünk. Amikor valamilyen háztartási gépet cserélünk, mindig válasszuk a lehető legmagasabb energiaosztályút – még akkor is, ha ez némi többlet költséggel jár -. Sok kicsi sokra megy, és így tudunk igazán sokat spórolni hosszútávon.