Így csökkenthetjük a gázszámlát

A téli fűtési időszak mindenkire jelentős anyagi terhet ró, de nem egyenlő mértékben terhel meg bennünket a gázszámla. Mindenki szeretne kevesebbet fizetni, de nem mindenki tudja, hogyan takarékoskodhat e téren.

[wp_ad_camp_1]

Mindenekelőtt érdemes megnéznünk, mennyit fizetünk egy köbméter gázéért és érdemes ezt az árat összehasonlítani a többi szolgáltató áraival. Ha úgy ítéljük meg, hogy máshol jelentősen alacsonyabb díjakra számíthatunk, ne habozzunk élni a váltás lehetőségével. Ugyanakkor a magas számla oka a legtöbb esetben a rossz hőszigetelés miatt kialakult túlfogyasztás. A hőenergia a legtöbb esetben a nyílászárókon, kisebb mértékbe a falakon keresztül távozik. Mindkét elemet érdemes alaposan megvizsgálni. A rosszul záró nyílászárók esetében a tömítések megoldást jelenthetnek, de sokszor az ablakok és a balkonajtók cseréje ésszerűbb megoldást jelent. A falak esetében a külső hőszigetelés jelenti az egyetlen tökéletes megoldást.

Gázszámla
Gázszámla

A számos praktikával, illetve némi odafigyeléssel csökkenthetjük a gázszámlát. Amikor elmegyünk otthonról, érdemes kicsit lejjebb tekerni a termosztátot. Nagyon sokan teljesen kikapcsolják a fűtést, de megfeledkeznek arról, hogy az újbóli felmelegítés több hőenergiát emészt fel, mint a szinten tartás. Ideális esetben meg kell találnunk a megfelelő hőfokot és az optimális fenntarthatóság mértékét. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fűtőtest csak akkor adhatja át megfelelően a saját hőjét, ha a körülötte lévő légtömeg szabadon áramolhat, ezért ne rakjunk semmilyen bútort vagy holmik közvetlenül a fűtőtest közelébe. Szellőztetni télen is szükséges, de ezt végezzük el okosan; minél nagyobb intenzitással, tágra nyitott ablakokkal szellőztessünk, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Így veszítünk legkevesebb hőenergiát.