Hőszigetelés belülről? Hogyan?

Alapszabály, hogy a szigetelés mindig kívülre kerüljön! Ha azonban a külső hőszigetelésre nincs lehetőség, mert a ház műemlékvédelem alatt áll és a homlokzatot meg kell tartani, vagy a falfelületet díszítőelemek tagolják, akkor csak belső szigetelésre van mód.

[wp_ad_camp_1]

Sok szakember nem javasolja ezt a megoldást, mert a rosszul kivitelezett szigetelés komoly károkat okozhat, mivel megváltoztatja a külső fal épületfizikai állapotát elsősorban a nedvességgel kapcsolatban. A belső oldali szigetelésnél gondot okoz, hogy nem a hideg oldalra kerül a szigetelés. A fal külső felét nem védi semmi a hideggel szemben, a belső melegtől viszont a szigetelőanyag elzárja. Így a téli hidegben a külső tér felől bevonzza a harmatpontot, ami a falban vagy annak belső felén páralecsapódást okoz, ami nemcsak a falakat roncsolja, hanem a lakásban penészesedést és nyirkosságot okoz. Ez a gombásodás a lakásban élők egészségére is káros hatással van. Mivel a belső szigetelés a fal előtt van, így nem is fog látszani, hogy a szigetelés alatt penészesedés kezdődött, ami évek alatt visszafordíthatatlan szerkezeti károkat okoz a falban. Emiatt olyan fontos a belső szigetelésnél a pontos párazárás a teljes falfelületen.

A másik probléma a belső hőszigeteléssel kapcsolatban a csatlakozó falaknál kialakuló hő hidak lehetősége. Mivel a külső falak alacsonyabb hőmérsékletűek lesznek, mint szigetelés előtt. Ahol a belső falhoz csatlakoznak, például a válaszfalaknál ott elvonják a hőt a belső melegebb falaktól. A belső falnak azon oldala, amelyik a külső fallal érintkezik így alacsonyabb hőmérsékletőre fog hűlni, ami szintén páralecsapódást és penészesedést okoz. A belső szigetelésnél javul ugyan az épület hőtechnikai szempontból, de a belső szigetelés kialakítása előtt minden egyes falszerkezetre vonatkozóan számításokat kell végezni, és ha a kalkuláció azt mutatja, hogy a párakicsapódásnak nagy a valószínűsége, akkor nem szabad a belső szigetelést elvégezni.