Hőszigetelés a tetőtérben

A tetőteret könnyen átalakíthatjuk lakható felületté. A tetőszerkezetet és az oldalfalakat viszont mindenképp lényeges megfelelően leszigetelni. A hőszigetelő anyagok közül rengeteget ismerünk. A számtalan típusok közül érdemes a legmegfelelőbbet kiválasztani.

[wp_ad_camp_1]

Hőszigetelés szempontjából megéri időt fektetni a tetőtérre. A szarufák feletti és közötti hőszigetelésre is gondolni kell. Figyelmet kell fordítani a kialakításra és az árnyékolásra. Amennyiben helyesen tervezzük meg a szigetelést, megfelelő hőmérsékletet érhetünk el. A nyári és téli hónapokban is megfelelő lesz a szigetelés. A szarufák közötti szigetelésre a kőzetgyapot és az üveggyapot a megfelelő. Lényeg, hogy az anyag szálas szerkezetű legyen. Ezek kitöltik a teljes területet, így nem fog maradni olyan rész, mely nem lesz szigetelve. Igyekezzünk megakadályozni a lecsúszást a tekercsekben forgalmazott, puha, hőszigetelésre alkalmas anyagoknál. A rétegek a kültér felé haladva legyenek elhelyezve, hogy megfelelő legyen a páraáteresztő képesség. A szigetelésnél előforduló gyakori hibák között szerepel a táblás szigetelők rossz illesztése. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, igyekezzünk lépcsőzetes felrakással szigetelni.

Hőszigetelés tetőtérben
Hőszigetelés tetőtérben

A szarufák közötti hőszigetelés alkalmával keletkezhet egy hőhíd. Ezt is megfelelő anyagokkal és figyelemmel tudjuk kiküszöbölni. Szükséges egy átszellőző réteg és párazáró vagy áteresztő fólia. A belső fóliákat a falak és az ablakok találkozásánál a legcélszerűbb rögzíteni. Egy másik gyakori probléma a szigetelőanyagok mérete. Igyekezzünk legalább 20 centiméteres szigetelést használni. Az ennél kisebbek már elavultak és nem hatékonyak. A szigetelőanyagok vágásánál ne hagyjunk felesleges réseket, mivel ezzel csökkentjük hatékonyságát. Szabjuk el pontosan és precízen az anyagot. Annak érdekében, hogy a hőszigetelés a lehető legjobb legyen, érdemes néhány centiméterrel szélesebbre hagyni az anyagot a gerendák, vagy a szarufák között.