Honnan tudjuk, hogy friss-e a tojás?

Az emberek általában lebecsülik a tojás frissességének a fontosságát. Pedig ennek hiánya az egyik legveszélyesebb dolog, amivel számolni kell, ha ételekről beszélünk. A régi tojás ugyanis nemcsak pillanatnyi, hanem hosszan tartó kellemetlen betegségek okozója lehet.

[wp_ad_camp_1]

Ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy az, vagy azok a tojások teljesen frissek legyenek, amelyekből dolgozunk. Akármilyen fajta ételt is készítünk, akármilyen recepttel, ez akkor is érvényes kell hogy legyen. Ha pedig frissen dolgozzuk fel a tojást, előzetes főzés nélkül, akkor még jobban figyelnünk kell. Szerencsére azonban vannak olyan módszerek, amelyek segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy mennyire régi. A legegyszerűbb módszer, ha beletesszük egy nagy edény vízbe és megnézzük, hogy melyik felére fordul nyugalmi állapotban. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy átlátszó edényt válasszunk, hiszen csak ilyenkor láthatjuk rendesen az eredményt. Ha a tojás vízszintesen fordul, akkor azt jelenti, hogy nagyon friss. Ha félig felfelé, akkor még fogyasztható, viszont ha teljesen függőlegesen és még a tetejére is feljön, akkor jobb, ha nem esszük meg.

Tojás
Tojás

A másik módszer ennél jóval kézenfekvőbb: mielőtt felhasználnánk, borítsuk ki egy kis edénybe. Ha akármilyen szaga is van, akkor egyáltalán nem szabad megenni, viszont hogyha szagtalan, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk. Az utolsó módszer pedig a klasszikus módszer, vagyis az, hogy alaposan megvizsgáljuk, hogy milyen színe van a sárgájának. Viszont ez csak akkor fog reális képet mutatni, ha tudjuk, hogy mivel etették a tyúkot, amiből a tojás lett. Manapság azonban annyi színezéket raknak bele még a tojásba is, hogy lehetetlen megállapítani, hogy attól olyan szép sárga-e, mert a tyúk jól volt tartva, vagy csak a színezők miatt.