Hogyan változtatta meg a technika a téli ünnepek megünneplését?

Soha nem ünnepeljük ugyanúgy a karácsonyt minden évben. Néhány apró hagyomány van, amelyet megtartottunk – az ajándékok kiválasztása és becsomagolása, az ünnepi filmek megtekintése, miközben iszogatunk egy csésze forró kakaót – de soha nem gyakoroljuk ugyanazokat a nagy hagyományokat évről évre, és ez a technika miatt van.

[wp_ad_camp_1]

A karácsonyi fények a legszembetűnőbb jelei annak, hogy a technika mindig is része volt az ünnepeknek, valószínűleg azért, mert az ünnepi szezonban mindenhol látjuk őket. A technika másik módja az ünnepek esetében az, hogy az emberek a telefonon keresztül küldik a jókívánságokat. Behangolják kedvenc rádióállomásaikat, hogy meghallják kedvenc karácsonyi dalaikat. Ezután bekapcsolják a tévét, hogy olyan karácsonyi klasszikusokat nézhessenek, mint a Reszkessetek Betörők, vagy az Igazából szerelem. Természetesen most már drasztikusan más a helyzet. Manapság egyszerűen streameljük az ünnepi filmjeinket, közösségi médiás üdvözleteket küldünk, megkérjük Alexát, hogy játssza le kedvenc dalainkat a Spotify-on, és rendelje meg online az ajándékainkat. De egy dolog továbbra is igaz: ez a technológia jó dolog, amíg tudatában vagyunk annak, hogy létfontosságú szerepet játszik az ünnepeinkben, de nem elengedhetetlenek.

Dickenst idézve: „A legjobb idők, a legrosszabbak voltak”. A 90-es évek egyszerre voltak epikusak és szomorúak is. Ez volt az az évtized, amikor megkaptuk az örök ajándékokat: a Reszkessetek betörőket, Mariah Carey All I Want For Christmas is You című számát és a LED karácsonyi fényeket, de szenvedést is okozott nekünk a végtelennek tűnő fiúbandák listája, akik karácsonyi dalokat énekeltek a rádiókban, mintha az életük múlna rajta. Elég könnyű viszont ezt elfelejteni, tekintve, hogy a 90-es évek a játékkonzolok csodaévei is voltak.